View Single Post
  #5  
Vechi 10.02.2015, 00:10:51
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Exemplul ales pentru a lămuri teoria acelui continuum aduce un spor de înțelegere, cred. Pe de altă parte el se referă doar la variații cantitative (mai mulți sau mai puțini centimetri), în timp ce homosexualitatea e o chestiune calitativă.
Problema nu constă în cât de mult sau cât de puțin face un homosexual, ci în ce anume face (subiectiv și comportamental). El face altceva decât un heterosexual.
Acest "altceva", această "calitate" diferită are nevoie de explicații ceva mai largi decât cele oferite exclusiv de datele materialiste ale geneticii (clasice).
În articolele pe care le postasem se insistă asupra unui model sistemic, unde sunt luați simultan în calcul mai mulți factori care interacționează. De "jocul" acestui întreg sistem depinde comportamentul sexual, iar nu de un singur factor (anume, genetic/ereditar).
Orientarea sexuală este de obicei produsul unor alegeri succesive pe care o persoană le-a făcut de-a lungul vieții (alegeri care constituie un răspuns la o serie de stimulări/presiuni). Aceste alegeri nu sunt însă atât de evidente, uneori nu sunt conștientizate nici de persoana în cauză decât cu ajutorul unor laborioase și delicate investigații.
Precum bine se cunoaște, adeseori viața noastră poate fi modificată substanțial doar ca urmare a unei simple bătăi din aripi a unui fluture... Tocmai acest raport între un factor aparent insignifiant și consecințele uneori drastice, de proporții uriașe, arată, cel puțin în înțelegerea mea, două lucruri:
a) că omul este o ființă extrem de vulnerabilă și cu o viață imprevizibilă (cel puțin în datele mai tainice, esențiale, iar nu doar în cele formal/exterioare - constatabile de oricine);
b) că viața oamenilor nu este lăsată la voia întâmplării, ci este cunoscută și sprijinită, uneori chiar condusă; altminteri ea ar înceta cu totul sau ar urma un destin mereu implacabil. În ce mă privește cred că Cel Care ne cunoaște și ne sprijină mereu viața este Bunul Dumnezeu, fără de Care nimic nu ar putea ființa, nici măcar o clipită.

În ciuda oricăror constrângeri (și, din câte cunosc, condiția homosexualului este o constrângere foarte complexă și severă), din fericire (mai exact din Pronie Dumnezeiască) omul are posibilitatea în orice clipă a vieții să ceară și să folosească ajutorul divin. Singura problemă este dacă noi oamenii apelăm la această inegalabilă Resursă sau o ignorăm. Cred că la această alegere se reduce totul, în ultimă instanță. Pe acest temei, al liberului arbitru de a trăi/lucra cu Dumnezeu sau fără Dumnezeu, cred că se desfășoară și viața noastră și Judecata ei.
Suntem, așadar, liberi să alegem. Și să trăim consecințele alegerilor noastre de fiece zi, de fiece gând, construindu-ne astfel un destin personal. Și colectiv.