Un cuvânt al Cuviosului Sofronie despre Sfântul Siluan, acesta din urmă zicînd, între frații athoniți: "Noi nu cunoaștem așa pe Dumnezeu..."
*
Scriind pe marginea rugăciunii "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul", unul dintre autori (nu mai rețin, parcă în Pelerinul rus? ori în altă carte, îmi cer scuze, nu îmi amintesc acum...) descrie cât de felurite erau accentele puse de diverși rugători: unul sublinia cu putere "Doamne!", altul zăbovea și se tânguia la "Hristoase", altul se cutremura și se mângâia cu "Fiul", altul se prăbușea când rostea "miluiește-mă" iar altul plângea în hohot când ajungea la "păcătosul"... Fiecare înțelegea cu pregnanță aparte aceste componente ale adevărului rugăciunii.
Deși nu e decât un înțeles, dacă observăm ideea dogmatică: Fiul lui Dumnezeu are puterea să ne miluiască pe noi, oamenii păcătoși. Iar noi, crezînd aceasta, Îl rugăm să ne miluiască.
Însă în jurul și înlăuntrul acestui adevăr de credință se înalță și viază toată viața creștină, se rostuiesc toate căutările și experiențele fiecărui credincios. Fiecare trăiește conținutul rugăciunii, îl interpretează și îl cultivă în mod personal, oricât s-ar strădui să se conformeze la vreun "adevăr" comun, la vreo normă. Tipicul, norma sunt doar părți ale întregului vieții de credință. Inima, însă, are bogăția ei, aș spune eu insondabilă. Iar înțelesurile fiecărei persoane în parte de aici vin, din inima fiecăruia. De aceea și Domnul ne judecă după inima noastră, pe care o cunoaște în adâncuri...
Ca să nu mai spun că înțelegerea mintală/intelectuală e deosebit de complexă, depinzînd de un sistem uriaș de influențe interne și exterioare. Bașca de duhuri și, har Domnului, de Duhul Sfânt... Care întotdeauna respectă personalitatea omului, organizarea lui unică și originală, concretă. O poți constata și din Evanghelie - comparînd cele 4 variante, după Autorii sfinți diferiți. Un stil la Matei, altul la Marcu. O bogăție și originalitate la Luca, alta la Ioan....
Last edited by Ioan_Cezar; 22.01.2015 at 08:57:13.
|