View Single Post
Vechi 21.01.2015, 10:24:26
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit ... intr-o luna se aduna mai putine pacate decat intr-o zi?

De cugetăm cantitativ, mecaniscist, materialist, așa am putea să credem, din păcate: că într-o zi se adună (altă exprimare materialistă, obiectualistă, de parcă păcatul ar fi o cantitate care se adună la alta, un obiect care se alătură altuia) mai multe păcate decât într-o lună.

Ei bine, cred că suntem de acord că se poate ca într-o zi să "se adune" mai multe și, mai ales, mai crunte păcate decât într-o sută de ani! Cu siguranță eu păcătuiesc într-o oră mai semnificativ decât gheron Iosif într-o viață!
Precum într-o clipă omul poate păcătui mai mult decât a păcătuit în mii de ani o omenire întreagă.

Dacă nu mă înșel, protopărinții noștri nu au avut nevoie de o lună ca să păcătuiască (atât de semnificativ încât și astăzi noi murim și păcătuim, ba până și Dumnezeu Cel Întrupat a murit - umilit, chinuit, batjocorit și răstignit pentru ștergerea pricinei ăsteia).
Într-o singură clipă a intrat moartea în om; nu într-o lună! O mușcătură din neascultare nu durează o lună, ci o clipă.
Într-o clipită a păcătuit și Iuda. Într-o clipă a păcătuit și David. Într-o clipă, Pavel ș.a.m.d.

Păcatele nu se măsoară după intervalul de timp, nici după mulțime, nici după alte însușiri materiale, obiectualiste, concrete.
Păcatul e un eveniment duhovnicesc, natura lui e spirituală. Așadar se cere cugetat și evaluat ca atare.

Lungimea o măsor cu (centi)metrul, greutatea o măsor cu (kilo)gramul, intensitatea curentului electric cu amperul. Dar păcatul nu are unități de măsură din lumea aceasta, nu depinde de secunde și adunări, ci e cântărit cu măsurile din instrumentarul Veșniciei. Care e unul duhovnicesc.

Așadar, răspunsul la întrebare este: depinde! Uneori da, uneori nu, deși nu contează atât "numărul păcatelor" (expresia păcătuiește prin concretismul intuitiv) cât gradul rupturii omului de Dumnezeu și consecințele acesteia. Pe care, cred, numai Dumnezeu le cunoaște deplin.
Reply With Quote