Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Asta e formalismul de care ți-am mai spus, trasformarea spovedaniei într-un act formal.
Adică, binecuvântarea duhovnicului nu are nici o însemnătatea atâta timp cât tu știi că cel mult o zi de la spovedanie te poți împărtăși. Asta e doar părerea ta, ceva oficial în acest sens ai? Sau inventăm noi "tradiții"?
|
De fapt nu ai spus tu, l-ai citat pe Par. Pruteanu, care repeta ce spunea Par. Schmemann, cel care a scris acea carte dupa ideile teologilor catolici, care, la randul lor, voiau sa reformeze practica dupa conceptii protestante. Intelegi acum de ce spun de protestantism (ecumenismul fiind o invatatura de tip protestant). Chiar si parintii citati au influente ecumensite: Par. Schmemann, Par. Pruteanu, Diac. Ica. Si chiar acel preot care avea un articol, influentat de Diac. Ica, scrisese o carte despre ecumenism si dialogurile interculte.
Revenind la transformarea spovedaniei intr-un act formal, observi absurditatea si chiar ilaritatea acestei idei? Adica, pentru a nu deveni act formal spovedania, mai bine o elimini inainte de impartasanie (o pui la o luna, cum zic ei). Nu devine formala pentru ca dupa spovedanie preotul nu da intotdeauna acceptul pentru impartasire. Adica ce spune Sf. Cabasila in acel citat, pe care il invoca in mod gresit cei citati de tine si tu nu-l intelegi, desi ti-am repetat de cateva ori. Parca as vorbi cu cineva care n-a fost niciodata sa se spovedeasca si nu stie ca preotul opreste de la impartasit pe unii (de exempu pe cei care traiesc necununati), adica pe cei cu pacate mari.
Legat de faptul daca e doar parerea mea, tot nu ai inteles ca tu exprimi o parere care e catolico-protestanta, sustinuta de un singur teolog (par. Schmemann), dupa care s-au luat cative teologi cu vederi moderniste (par. Pruteanu si Diac. Ica). In tabara cealalta sunt toti marii duhovnici, toti sfintii si toata Biserica. Intoarcerea la primele 3 secole e o conceptie pur protestanta, achieseaza la ea doar cei ce sunt atinsi de conceptiile ecumeniste. Citeste cu atentie ce scriu cei pe care ii sustii, inclusiv cartea Par. Scmemann, pentur ca nu ai inteles ce spun ei exact si de ce a totul gresit in argumentele lor.
Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Nu afirmă părintele Pruteanu. Împărtășania în zile de sărbătoare consecutive se practică, numai că tu nu ai văzut (încă).
|
Din cate imi amintesc parintele se referea la preoti, nu la credinciosi. Eu nu am auzit nici sa se imparatseasca la o saptamana (la catolici, da), cu atat mai mult in zile consecutive.
Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
O fi greșit cu binecuvântarea duhovnicului?
|
Depinde in mod hotarator de duhovnic. Si Arie si alti eretici erau preoti. Spunea odata cineva de un preot din zona Sibiului care ii impartasea si pe luterani, de exemple. Nu e un secret ca unii preoti (chiar si ierarhi, sa ne gandim la patriarhii Constantinopolului) au ajuns sa fie influentati de idei ecumeniste, neintelegand de ce se spune in Crez ca Biserica e Una.
Se spune ca ascultarea de duhovnic sau epicop se face pana la invataturi gresite. Asadar, daca un preot zice sa te spovedesti fara sa te impartasesti il refuzi politicos si apoi, tot politicos, ii explici ca acestea sunt invataturi straine, ca sa nu sminteasca si pe altii.
Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Și? Într-o zi nu poți aduna la fel de multe, adică de când te-ai spovedit până urmeză să te împărtășești? Nu sesizezi formalismul? Care mai sensul rugăcunii inimii? Care mai sensul rugăsiunilor de dimineață/seară unde cerem iertarea păcatelor? Care mai e sensul canonului de dinainte de împărtășire?
|
Asta cu o zi e mai mult o exceptie, aproape toti se impartasesc tot atunci cand se si spovedesc. Te las pe tine sa raspunzi, intr-o luna se aduna mai putine pacate decat intr-o zi? Spui de formalism, dar nu observi ca minimalizezi rolul Tainei Spovedaniei, la fle ca Par. Pruteanu (care repeta ce spune Par. Schmemann). Ceea ce spui tu sunt conceptii de la protestanti, care nu au Taina Spovedaniei, spun ca sunt iertati prin rugaciuni. Fiecare are rolul lor, rugaciunile, spovedania, impartasania. NU te lua dupa cei ce se cred mai intelepti ca Biserica, nedandu-si seama ca ca adopta de fapt idei protestante.