Citat:
În prealabil postat de AlbertX
Este un fel de a vedea lucrurile. Un alt fel este ca talharul de pe cruce datorita exclusiv Slavei si Milosteniei lui Hristos si exemplului pe care Acesta a dorit sa-L dea omenirii, a fost mantuit. Mai mult decat atat, sa nu uitam ca Hristos a coborat in lumea mortilor si i-a scos de acolo pe drepti. Intr-un fel Hristos ne-a aratat deja cum va fi la judecata de apoi, cand vii si mortii vor fi judecati iar cei care vor fi mantuiti vor fi ridicati la Ceruri, cu trup si suflet.
Se poate crea falsa impresie ca e de ajuns sa te pocaiesti si sa ai credinta in Dumnezeu cu o clipa inainte de a muri chiar daca toata viata ai fost un talhar ca oricum, Dumnezeu iti iarta pacatele si astfel esti mantuit. Nu exista cazuri exceptionale Yasmina, acel caz a fost unic si este irepetabil, calea sprea mantuire nu este atat de usoara cum pare.
"Si iarăși zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu" (Matei, 19, 24)
|
Am afirmat ca a fost un caz exceptional,datorita faptului ca pana atunci,pana la mantuirea talharului, nu a existat o cale de mantuire,un sistem;oamenii nu aveau Sf.Taine si Botezul,iar talharul nu a putut sa urmareasca un drum spiritual conventional asa cum avem noi astazi,cand cunoastem ce"unelte"avem pt mantuire.
Nu sunt pt mantuirea din ultima clipa a vietii,jucand totul pe ultima carte;insa istoria cat si alte scrieri ale Sfintilor au aratat cazuri de exceptie cand omul s-a mantuit in ultima clipa deoarece cainta sa si regretul pt viata dusa in pacat,au fost veritabile si bine-primite!
Asa ne incontram cum si cine va mosteni Imparatia Cerului ca asta imi aduce aminte de pilda lucratorilor tocmiti la vie:
1. "Asemanatu-s'a imparatia cerurilor cu un om stapan de casa, care a iesit dis-de-dimineata sa tocmeasca lucratori la via sa.
Mc 21:28
2. Si invoindu-se cu lucratorii pentru un dinar pe zi, i-a trimis in via sa.
Tob 5:15
3. Si iesind pe la ceasul al treilea, a vazut pe altii stand in piata fara lucru.
4. Si le-a zis acelora: Mergeti si voi in vie, si va voi da ceea ce va fi dreptul vostru.
5. Iar ei s'au dus. Iesind el iarasi pe la ceasul al saselea si al noualea, a facut tot asa.
6. Iesind pe la ceasul al unsprezecelea, a gasit pe altii stand fara lucru si le-a zis: De ce ati stat aici toata ziua fara lucru?
7.Ei i-au zis: Fiindca nimeni nu ne-a tocmit. El le-a zis: Duceti-va si voi in vie si veti primi ceea ce va fi dreptul vostru.
8. Facandu-se seara, stapanul viei i-a spus ingrijitorului: Cheama-i pe lucratori si da-le plata, incepand cu cei de la urma pana la cei dintai.
Lv 19:13, Dt 24:15, Ap 22:12
9. Venind cei din ceasul al unsprezecelea, au primit cate un dinar.
10. Si venind cei dintai, au socotit ca vor lua mai mult, dar au primit si ei tot cate un dinar.
11. Si dupa ce au primit, carteau impotriva stapanului casei,
12. zicand: Acestia de la urma au lucrat un ceas si i-ai facut deopotriva cu noi, care am dus greul zilei si arsita...
13. Iar el, raspunzand, i-a zis unuia din ei: Prietene, nu-ti fac nedreptate. Oare nu pentru un dinar te-ai invoit cu mine?
14. Ia-ti ce este al tau si pleaca. Vreau eu ca acestuia de la urma sa-i dau cat si tie;
15. oare nu am dreptul sa fac cu ale mele ce vreau eu?; sau este ochiul tau rau pentru ca sunt eu bun?
Mt 6:23, Mc 7:22
16. Asa vor fi cei de la urma intai si cei dintai, la urma; ca multi sunt chemati, dar putini alesi".
Mt 19:30, Mt 22:14, Mc 10:31, Lc 13:30