Stimate ovidiu_b, sunt de acord cu explicatiile Dvs de mai sus, dar as dori sa insist asupra unui pasaj peste care ati trecut in analiza Dvs:
Citat:
Nu socotiti că pace am venit să aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace, ci sabie. Asa a grăit Domnul.
A se citi: "Nu am venit să împac adevărul si minciuna, întelepciunea si prostia, binele si răul, dreptatea si silnicia, dobitocia si omenia, nevinovătia si desfrânarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie ca să tai si să le despart, încât să nu se amestece". Cu ce să le tai si să le desparti, Doamne? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindcă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, si cuvântul lui Dumnezeu este adevărul.
|
Am observat ca multi colegi de forum fac greseala de a considera "relative" adevarul si minciuna, mai ales atunci cand vine vorba de credinta ortodoxa, ei considerand ca sunt doar puncte de vedere diferite (ca relativitatea lui Einstein) si ca, la fel ca-n viata, e normal asa ceva adica sa inteleaga fiecare ce vrea.
Mai ales pe acest forum ortodox dar si in general, este preferabil sa folosim "sabia cuvantului", adica in discutiile contradictorii sa folosim invatatura corecta asa cum a fost ea transmisa de Sfanta Traditie prin Sfintii Parinti si sa nu amestecam adevarul cu minciuna, dobitocia cu omenia sau pe Dumnezeu cu mamona.
Referitor la remarca Dvs ca pun etichete de sectar sau de ateu la diversi colegi de forum, mentionez ca le folosesc tocmai pentru a scoate in evidenta deosebirile de credinta si de unghi de abordare ale persoanelor care se declara cu usurina "crestini" si pot induce pe multi in eroare cu opiniile lor smintitoare. Poti fi crestin dar sa gandesti ca un ateu la fel de bine cum poti fi ortodox dar sa gandesti ca un sectar. Avem si exemplul pozitiv al colegului Pelerin care este protestant dar gandeste de multe ori mai bine ca multi ortodocsi de pe acest forum.