Citat:
Īn prealabil postat de AlbertX
Sunteti mai mult de 3% ?
|
Nu stiu cum sa-ti explic.
...Eu nu suntem :). Nu sunt parte a niciunui grup, nu simt nevoia sa fac parte din vreo organizatie cu structuri bine definite. "Noi" nu prea facem front comun pentru ca avem un singur punct in care coincidem: consideram existenta unei deitati, din miile propuse, ca fiind foarte putin probabila (infima). Atat! Unii atei pot fi fascisti, liberali, conservatori, gay, heterosexuali, ucigasi, filantropi, hazlii, seriosi. Unii condamna adulterul, avortul, altii nu. ...Lista poate continua. Se mai constituie pe ici colo diverse grupuri care au intrese comune, dar acelea sunt rare si nu au multi membri. Este foarte greu sa tii evidenta ateilor din Romania. Cei mai multi pe care i-am intalnit sunt crestini apatheisti, ca sa zic asa. Adica au fost botezati, se declara crestini atunci cand sunt intrebati dar nu au nicio treba cu cele sfinte. Nu in sensul ca sunt malefici, asa cum poate iti imaginezi, ci ma refer la faptul ca nu isi guverneaza viata dupa cum le dicteaza cartile sfinte si structurile din care, chipurile, fac parte. Cand intru in detalii si discut cu acestia constat ca au aceleasi nemultumiri ca si mine.
Multi crestini condamna puternic dorinta de construire a Catedralei Neamului, mult mai asiduu decat mine insumi.
Linia de demarcatie dintre mentalitatea mea si cea a majoritatii crestinilor din Romania este mult mai stearsa decat iti inchipui. De multe ori diferenta nu sta decat intr-o simpla nominalizare. Pe mine nu ma intereseaza catusi de putin daca sunt 1, 2 sau 10 milioane de atei in Romania atata timp cat viziunile noastre in ceea ce priveste viitorul sunt majoritare.
In plus se pare ca iti scapa paradoxul acesta: Romania este un stat laic, cu populatie majoritar ortodoxa. Toti cei care au condus aceasta tara in ultimii ani, dupa '90 (nu ma refer stric la presedinti) au condus-o in acest spirit, laic.
Legile care guverneaza aceasta tara nu sunt citate din carti sfinte. Singurele castiguri ale Bisericii in ultimii ani nu sunt decat cele materiale. Mai multi bani de la Buget este tot ce se poate obtine, dar prin asta isi face rau singura (nu eu sunt cel care cere bani pentru scoli si spitale si nu pentru biserici, ci colegii vostri) ...Dar in materie de drepturi... la fiecare drept castigat, mai pierde trei. Si cam asta pare sa fie trendul in multe tari europene.
LE: Daca maine se aproba un buget pentru 30 de Catedrale si o statuie gigant, aurita, a unui Sfant, promit ca nu ma supar. ...La urma-urmei ne vor ghiorai matele tuturor, nu doar mie; doar ca altii sunt cei care vor vedea lucrurile intr-o alta lumina, nu eu. Grija mare la ce cer unii, pentru ca e posibil sa li se dea si atunci veti arata inutil cu degetul catre altii.
Am mai spus-o: unii dintre voi sunt, fara sa-si dea seama, ciolci propriei credinte.