View Single Post
  #412  
Vechi 30.12.2014, 19:38:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Insa iata ca ne apropiem de momentul in care oamenii vor sarbatorii noul an.Pe prima pagina a site-ului puteti citi mai multe articole (,,Anul Nou in credinta populara"; ,,Jocul Ursului"; ,,Plugusorul,o colinda agrara"; ,,Revelionul"; ,,Obiceiuri stravechi ale romanilor de Anul Nou") care va descriu pe larg mai multe obiceiuri asociate acestui moment.Ele sunt practicate, acceptate, pretuite de marea majoritate a poporului nostru.Toate aceste obiceiuri (teoria ar fi ca ele ne-ar ,,defini" dpdv al originii istorice) nu au fost niciodata abandonate,ele au coexistat si coexista cu credinta crestina. Dar trebuie spus clar ca toate aceste obiceiuri sunt obiceiuri pagane.Chiar foarte pagane,bazate pe divinizarea astrelor,a unor zeitati din perioada de inceput a lumii,de celebrare a voii lor,pe obiceiuri legate de cultul mortilor in paganism si multe altele.Nu au nimic crestin in ele,multe dintre ele sunt atestate inca din vremea stramosilor nostrii geto-dacii care,pe langa vitejia proverbiala,practicau si sacrificii umane.Ce parere are Dumnezeu despre acest gen de sacrificii puteti citi in VT de exemplu.Toata aceasta magie, asa-zis populara,care se practica la nivel national nu face altceva decat sa aduca in memorie,sa celebreze, practici pagane,multe fiind in grava contradictie cu crestinismul,intrucat erau oferite in cinstea unor zeitati false,presupunand ritualuri si invocari pagane sau chiar preistorice.
Exista ceva si mai interesant, care tine de viata de zi cu zi, nu doar de sarbatori. Luni este ziua lunii. Marti este ziua zeului Marte, zeul razboiului. Miercuri este ziua zeului Mercur. La noi nu se numeste asa, dar la englezi Duminica se numste Sunday, ziua Soarelui. Nu inseamna ca am sarbatori acei zei, doar s-a pastrat denumirea, golita de vechea semnificatie. Sau Atena, capitala Greciei, este numele zeitei Athena, dar nu mai are nicio semnificatie pagana. La fel, unele nume proprii au semnificatii pagane, dar s-a pierdut sensul intital.
Unele sarbatori crestine mai poarta si vechi denumiri pagane. De exemplu Pogorarea Duhului Sfant se mai numeste si Rusalii, o veche sarbatoare pagane. Dar a ramas doar numele, fara vechea semnificatie, iar sarbatoarea a fost in intregime inlocuita cu noua sarbatoare crestina.
In cazul acelor traditii de anul nou, se pastreaza actul artisitc, dar golit de vechea semnificatie. Tiganii care umbla cu capra sau cu ursul habar nu au ce insemna in trecut. Si colindele, daca nu ma insel inainte erau pagane, dar au fost schimbate, in mod foarte frumos, cu colinde crestine.
In cazul lui Mos Craciun ar fi un lucru bun macar sa se spuna ca e vorba de Sfantul Nicolae, cel putin la sfarsit copilul nu va trebui sa afle ca nu exista mosul, sa aiba o dilema ce tine de ateism.
Reply With Quote