View Single Post
Vechi 27.12.2014, 00:57:46
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

E mai faina,mai crestineasca povestea scrisa de Danion Vasile: capra-iezii-si-lupul-buclucas: http://palatulpovestilor.ro/capra-ie...upul-buclucas/

"Ma bucur ca cititi acum povestea pe care am scris o. Vreau sa va spun in primul rand de ce scriu: pentru ca gura targului, care de multe ori amesteca adevarul cu minciuna, a modificat si povestea noastra. A schimbat-o intr-un vis urat. Doar stiti si voi ca, dupa ce auzi o intamplare spusa de un prieten care a auzit-o de la alt prieten care a auzit- o de la altcineva, multe amanunte s-au schimbat.
Chiar lupul, care nu stie nici sa scrie, nici sa citeasca, m-a rugat sa scriu eu povestea adevarata, ca sa afle toti cum au stat de fapt lucrurile...

....Mama m-a lasat sa termin de scris povestea, ca maine o sa mergem sa i-o citim Marelui Urs. Sa ne spuna daca e bine sau daca trebuie schimbat ceva. Ca si el s-a suparat auzind povestea in care lupul ne-a mancat si apoi a murit din cauza mamei. Astea sunt povesti. Dar povesti care l-au intristat si pe urs, asa cum ne-au intristat si pe noi. L-au intristat chiar si pe lup.
Se zice ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Ei bine, se pare ca lupul nostru si a schimbat si naravul, nu numai parul. Chiar daca si l-a schimbat abia dupa ce a ramas stirb.
Mai multe, nu am ce sa va spun. Oricum, lupul m-a rugat sa va transmit un mesaj: €žNu va luati dupa zvonuri. Uneori, ceilalti nu sunt chiar atat de rai cum ii vad cei din jurul lor.€ť Cred ca are dreptate. Nu?"

"Povestea €žCapra cu trei iezi€ť a lui Ion Creanga este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute povesti din literatura romana. Totusi, pe unii copii aceasta poveste i-a intristat. Printre acestia, se numara si fiica mea cea mare, Nectaria, care mi-a spus ca nu ii place o poveste in care familia nu ramane intreaga. Aceasta idee, cat se poate de simpla, a fost cheia care m-a ajutat sa rescriu povestea caprei cu trei iezi.

Daca astazi sunt apreciate povestile cu final neasteptat, in care continutul e modificat pentru a corespunde exigentelor unui public de varsta tanara hranit cu desene animate pline de monstri si de violenta, prin textul de fata am incercat un demers invers – acela de a le oferi copiilor o poveste care, luand ce e mai frumos in scenariul original, sa ii invete ca bunatatea invinge raul, ca iertarea e mai importanta decat razbunarea.
"
Danion Vasile

Last edited by cristirg; 27.12.2014 at 01:01:05.
Reply With Quote