View Single Post
  #8  
Vechi 25.12.2014, 15:21:26
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit << continuare >>

„Colindul este mult mai vechi la noi decât apariția bradului și a lui Moș Crăciun“
Renumitul etnolog Șerban Anghelescu, cercetător științific la Muzeul Țăranului Român, ne-a vorbit despre darul la români. Domnia sa a punctat că darurile erau făcute în circumstanțe rituale. Și anume: darurile mamei și a noului născut, darurile primite la nuntă sau cu alte ocazii din viața omului. „Darurile erau înregistrate de fiecare locuitor al satului. Într-o comunitate închisă, până la urmă se realizează un echilibru, fiecare ajunge să ofere cuiva un dar, pentru că ajunge să fie și gazdă, dar și invitat la rândul lui. În orice caz, se țineau socoteli foarte clare în legătură cu acestea“, a mai spus etnologul care a constatat că darurile erau mai mult de ordin alimentar.
În cadrul sărbătorilor de iarnă, românul oferea colindătorilor de asemenea daruri rituale. „Colacul care este obligatoriu după vechea datină, vinul, bucata de carne de porc, rareori bani, nuci, mere, covrigi. Colindul este mult mai vechi la noi decât apariția bradului și a lui Moș Crăciun“, a mai spus domnul Șerban Anghelescu, care susține că bradul de Crăciun posibil să fi apărut la noi pe vremea regelui Carol I.
De ce credem în Moș Crăciun
La Universitatea din Montreal, Canada, o echipă de cercetători a efectuat un studiu sistematic despre credința în Moș Crăciun. Studiul a fost făcut pe copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, deoarece la 7 ani este pragul când copiii pot distinge realitatea de ficțiune. De la această vârstă ei își dau seama că este imposibil ca Moș Crăciun să ofere cadouri copiilor din întreaga lume într-o singură noapte.
Cercetătorii au descoperit că atunci când află că Moș Crăciun nu există, copiii își încurajează frații mai mici să creadă mai departe. Echipa de cercetători pune acest fapt pe seama prezenței unor principii fundamentale despre gândirea umană. Tot aceștia cred că acest sentiment stă și la baza credinței în Dumnezeu, pentru că toți oamenii încetează să creadă în puterile lui Moș Crăciun, dar aproximativ jumătate nu încetează niciodată în a crede în puterile supranaturale ale lui Dumnezeu.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote