BRADUL
de Hans Christian Andersen
=PRIMA PARTE=
Departe, în pădure, era un brăduț frumos. Era bine așezat, avea soare și aer. În jur creșteau rudele sale brazii mai mari. Dar el era atât de nerăbdător să crească că nu observa nici aerul curat, nici copiii de țărani care treceau pălăvrăgind când se duceau după fragi și mure. ”Of, dacă aș fi mai mare, se văieta brăduțul, aș putea să-mi desfac larg verdeața și, din vârful meu, aș contempla toată lumea. Păsările și-ar face cuib pe ramurile mele și când ar fi vânt, m-aș legăna cu grație.”
Nu-i plăceau nici soarele, nici păsările, nici norii trandafirii care, dimineața și seara, pluteau pe cer pe deasupra capului său.
Iarna, când zăpada îl înconjura cu albeața sa, se întâmpla adesea ca un iepure să sară peste el. Vai, ce supărător! Dar, după două ierni, când veni cea de a treia, copăcelul era destul de mare ca iepurele să fie obligat să-l ocolească. Of, să crească, să crească, să ajungă înalt și bătrân, aceasta era singura bucurie de pe lume.
Toamna, tăietorii de lemne doborau unii dintre cei mai înalți copaci. Aceasta se întâmpla în fiecare an și tânărul brad, care ajunsese la o mărime considerabilă, tremura de teamă, pentru că acei copaci magnifici cădeau cu bufnituri și trosnete. Unde erau duși? Ce se întâmpla cu ei?
Primăvara, când veniră rândunica și barza, bradul le întrebă:
- Știți unde-i duc? I-ați întâlnit?
Rândunica nu știa, dar barza căzu pe gânduri, clătină din cap și spuse:
- Da, cred că știu, am întâlnit multe corăbii noi în zborul meu spre Egipt și aceste corăbii aveau catarge superbe care miroseau a brad. Presupun că ei erau.
- Vai, dacă aș fi destul de mare ca să zbor pe deasupra mării! Cum e marea? Cu ce seamănă?
- Păi, e greu de explicat, răspunse barza și plecă
- Bucură-te de tinerețea ta, îi spuseră razele de soare, bucură-te de prospețimea ta, de viața ta de aici. Vântul sărută tânărul copac, roua picură câteva lacrimi deasupra lui, dar el
nu-i înțelese.
Când veni Crăciunul, copaci foarte tineri fură tăiați, neavând adesea nici mărimea, nici vârsta bradului nostru, care voia cu tot dinadinsul să plece. Acei copaci tineri rămâneau frumoși, își păstrau ramurile și erau puși cu grijă în căruțe pe care caii le scoteau din pădure.
- Unde merg? întrebă bradul, nu sunt mai mari ca mine, ba chiar era unul mult mai mic. De ce li s-a lăsat verdeața?
- Știm, știm, ciripiră vrăbiile. Jos în oraș. Oo, ajung la cea mai mare strălucire, la cea mai mare cinste ce se poate închipui. I-am văzut prin geamuri așezați în mijlocul unui salon încălzit și împodobiți cu mere aurite, prăjituri cu miere, jucării și sute de lumini.
- Sunt oare hărăzit să ajung și eu așa? Se întrebă bradul entuziasmat. E mai bine decât să zbor deasupra mării. Lâncezesc aici, să vină odată Crăciunul! Sunt la fel de mare ca aceia care au fost luați anul trecut. Aș vrea să fiu deja în căruță și apoi în salonul încălzit, în mijlocul acelei splendori. Și apoi… se întâmplă cu siguranță ceva și mai minunat, și mai frumos, altfel de ce ne-ar mai împodobi! Dar ce?... Vai, mă plictisesc… nu mi-e de ajuns ce am aici…
- Bucură-te că ești cu noi, îi spuseră ceilalți brazi, aerul și lumina soarelui.
Dar bradul nu reușea să se bucure. Creștea și creștea. Iarnă, vară, era verde, un verde închis, viu și oamenii care-l vedeau exclamau: „Ce copac frumos!”