Si un articol de pe ortodoxiatinerilor:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tin...-frumoasa.html
Citez: "N-aș vrea să intru în conflict cu nimeni și nici să par extremist dar pe cât e de frumoasă povestea cu Moș Crăciun, și pe cât e de captivantă pentru copii, este totuși o minciună. Și pe cât de frumoasă ar fi o minciună și oricât bine s-ar face în numele acestei minciuni, tot minciună rămâne, și va avea până la urmă un efect negativ, și va afecta pe copii și pe oameni.
Cum aș putea eu oare să-mi mint copilul și să-i spun că vine Moș Crăciun, când nu vine? De ce să-i invetez o poveste în loc să-i spun că eu și mami i-am adus cadourile cu mare dragoste și să-i spunem că o iubim mult!
De ce să ne ascundem în spatele ideii de Moș Crăciun?
Eu cred că invocare lui Moș Crăciun creează o presupusă atmosferă de sărbătoare, chipurile o atmosferă mai deosebită... Dar sfințenia Crăciunului nu este dată de Moș Crăciun ci de Nașterea lui Hristos. De fapt chiar folosirea excesivă a cuvântului "Crăciun" elimină ușor ușor din primul plan Nașterea Dumnezeului nostru din Fecioara Maria.
Pentru cei ce se bucură mereu de Dumnezeu la Sfânta Liturghie duminca și-n zilele de sărbătoare, înventata bucurie de Moș Crăciun pălește, și se arată a fi o fantomă, un non-sens, o invenție care deși se vrea a face bine, totuși face foarte mult rău, arătându-se a fi ca un ...dumnezeu.
De ce să nu-i vorbesc fetiței noastre de Iisus Hristos Domnul nostru, care S-a făcut om pentru că ne-a iubit, și a venit la noi să ne facă mai buni și să ne dea cadouri din sânul Său dumnezeiesc? De ce să nu-i vorbesc, în loc de Moș Crăciun, de Măicuța Domnului care are mare grijă de noi, care ne iubește și ne protejează de tot răul și de toate necazurile, ea care e bucuria și lumina copilașilor din lumea întreagă...și care spre deosebire de moșul, chiar există, chiar ne aude și ne vede....
Copii se atașează foarte ușor de ideea de moș crăciun pentru că aceată idee găsește în ei sentimentul acesta real, că dincolo de mama și tata și de lumea de aici mai există cineva care ne aude și ne vede și ne dă daruri și ne îndeamnă să facem bine. Voi încerca să leg acest sentiment de chiar Cel care l-a lăsat în ei, de Dumnezeu, și nu de o minciună."