Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Oare acel om care s-a smintit din copilarie devenind ateu ce va spune la judecata?ca de vina este Mos Craciun?
Mie imi este clar ca noi insine ne zidim sau ne smintim,nu putem da vina pe X si Y ca ne-au"furat".
|
Cred ca e o intelegere gresita. Nu doar in crestinism, dar chiar in general se spune ca educatia primita de copil de la parinti are infleunta apoi. Copiii crescuti in familii cu probleme e posibil sa faca ceea ce au invatat de mici. Desigur, orice om se poate schimba in bine, dar e mai greu, de aceea se si numesc exceptii. Cu atat mai mult in cazul credintei. Chiar si in Sfanta Scriptura se pune un accent puternic pe rolul parintilor, atat in Vechiul Testamnet, cat si in Vechiul Testament.
Un copil nascut intr-o familie adventista va gasi foarte greu drumul spre ortodoxie, nu-i asa? Si asta doar pentru ca asa a fost invatat de mic. In plus copilul e diferit de un adult, are un discernamant mai redus, e mai sensibil, etc.
Revenind la Mos Craciun am cateva intrebari, obiectii. Se spune ca nu e bine ca parintii sa-l minta pe copil nici macar in lucrurile mai marunte. Dar o minciuna spusa ani de zile nu e deja o problema? Daca un copil afla ca a fost mintit ani de zile de parinti garanteaza cineva ca nu isi va pierde increderea in parinti? Daca pe noi ne minte cineva nu prea mai avem incredere in ce spune. Cu atat mai mult daca ne minte de mai multe ori. Si ce va intelege, e bine sa minti sau nu?
Copilul crede sincer in Mos, un personaj care calatoreste prin spatiu, face minuni, etc. Baga cineva mana in foc ca nu-i va afecta unui copil credinta daca va afla ca nu exista acest personaj si a fost mintit? Si Dumnezeu face minuni, nu il vede si ajuta pe copii. Si sa ne gandim la toti copiii, nu egoist doar la noi care ii putem invata mai multe despre credinta.
Inainte era un zeu care facea exact acelasi lucru, acum s-a schimbat doar numele in Mos. Practic nu e mare diferenta fata de un zeu pagan, care are si el puteri, face minuni, etc. E ca un fel de cult al unui zeu, mai ales pentru un copil. Si aici nu ma refer la familiile crestine care armonizeaza povestea cu crestinismul. Pana la urma la tv nu se spune nimic de crestinism cand vine vorba de Mos Craciun. Unele articole vad o legatura intre ideile new-age si raspandirea acestei povesti. Astfel pare fireasca povestea cu Harry Potter, desi copiii stiu ca aceea e doar o povestire, nu ceva real, ca Mos Craciun.