De pe site-ul "Jurnal Scotian" al părintelui Ioan Florin Florescu :
ziua când m-a uitat moș crăciun
"cea mai frumoasă jucărie pe care mi-a adus-o moș crăciun a fost o mașinuță roșie cu baterii, care mergea înainte și înapoi. Nu mai știu exact când s-a întâmplat, cred că aveam vreo zece ani. Era o mașinuță tare faină, un sedan de poliție, avea girofar și i se deschideau portierele. Am găsit-o de dimineață sub brăduț, împreună cu celelalte daruri pe care le lăsase moșul pentru noi. M-am jucat cu ea toată ziua, iar seara am luat-o și am ieșit pe scara blocului, cu ceilalți copii, să ne lăudăm cu ce ne adusese moș crăciun. Când colo, o fetiță din bloc a venit cu o mașinuță de tablă pe care scria „salvarea”. Era o mașinuță simplă, pe care trebuia să o împingi cu mâna, și probabil foarte ieftină, dar pe mine m-a uluit faptul că pe ea scria „salvarea”, așa cum văzusem eu pe mașinile adevărate din oraș. Dar și fetiței i-a plăcut foarte mult mașinuța mea. Ne-am jucat noi cât ne-am jucat, apoi i-am propus să facem schimb. Ea a fost foarte încântată, a luat sedanul și a zbughit-o, iar eu m-am întors triumfător acasă cu salvarea. Când a văzut taică-meu ce-am făcut, s-a schimbat la față. Mi-a smuls salvarea din mână și, jap, o palmă. Păi eu dau banii pe jucării ca să le schimbi tu pe toate prostiile? Cu salvarea în mână, m-a luat de-o aripă și m-a tras până la apartamentul fetiței. A ieșit maică-sa, fetița se ițea după ea. Mă scuzați, doamnă, copii, ce să le faci, și-au schimbat jucăriile. I-a întins salvarea, aia s-a dus în casă și a venit cu sedanul. Apoi toată seara, stând eu singur și supărat în camera mea, mi-a venit să mor de rușine că anul ăla moșul nu mai venise ca de obicei și a trebuit să-mi cumpere taică-meu o mașinuță."
http://ioanflorin.wordpress.com/