View Single Post
  #338  
Vechi 18.12.2014, 17:13:46
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.306
Implicit

Mulțumește-te cu ceea ce poți înțelege și nu dori să înțelegi tainele la modul rațional. Nu căuta să-ți explici ce este Sfânta Împărtășanie; las-o așa, neînțeleasă; nimeni nu poate s-o înțeleagă cu adevărat, căci este dumnezeiască. Filosofia nu este obligatorie. Dacă întâlnești explicații prea complicate, ocolește-le, căci sunt pentru cei care le doresc. Dar nu le considera rele, căci unii au nevoie de ele. Tu primește ceea ce ai tu nevoie.

Ieslea lângă brad este un obicei. Poți să o pui și tu; după cum și bradul este un obicei. Cine vrea poate să-l împodobească, cine nu vrea, poate să petreacă fără brad Nașterea Domnului. Poți asculta colinde, fără a dori să înțelegi teologia din cuvintele lor. Sunt frumoase în simplitatea lor. Nu te chinui crezând că ți se cere mai mult decât poți. Bucură-te de Nașterea Domnului așa cum poți, căci nu este doar pentru teologi.

În privința spălatului în anumite zile: Nu găsești în catehism pentru că nu are nicio importanță, nu ține de practicarea credinței. Sunt obiceiuri din popor. Sigur, nu facem treabă în zi de duminică sau de sărbători, atunci când se slujește Sfânta Liturghie, iar asta nu pentru că este păcat să speli, ci pentru că este păcat să nu-i aducem slavă și mulțumire lui Dumnezeu în zilele rânduite. Dacă nu putem, de exemplu, în sărbători, să lipsim de la serviciu, ne ducem la lucru și muncim. Spălatul este o muncă la fel ca oricare alta.

Celelalte reguli trebuie înțelese ca un regim al vieții duhovnicești, de care ne folosim ca să nu ne îmbolnăvim sufletește și, ca orice regim, nu se aplică otova. Unul are nevoie de un tratament mai aspru, altul de un tratament mai blând, după cum îi prescrie doctorul (în cazul credinței, duhovnicul).
Știu că aici este marea problemă pe care o ai: comunicarea cu duhovnicul, cu oamenii bisericii în general. Încerci să o suplinești citind, dar nu este de ajuns. Totuși, continuând să citești, vei găsi multe aspecte comune și îți vei putea face o părere proprie cu privire la felul în care trebuie practicată credința, părere bazată, în același timp, pe învățături ale Bisericii.
Reply With Quote