Ruperea cercului vicios al perceptiei raului
Starile depresive apar in urma unui proces psihologic defectuos, unei scheme de gandire auto-distructiva care persista perioade mai mari de timp.
Daca nu este corectat la timp poate conduce la catastrofa finala - luarea propriei vieti.
Acest proces negativ este alimentat la radacina de identificarea sinelui cu anumite forme ale raului.
Exemple de perceptii bazale care alimenteaza acest proces psihologic distructiv: “eu sunt rau” , “sunt ratat”, “sunt blestemat”, “sunt incapabil”…
Aceste ganduri apar atunci cand suntem expusi unor traume/cand inregistram diverse esecuri pe anumite planuri: personal, social, profesional…
Aceste ganduri pot prinde radacini mai adanci si pe fondul unui context social in care educatia este orientata mai mult catre stigmatizarea, incriminarea raului decat pe identificarea a ceea ce este bun in om si incurajarea dezvoltarii acelui bine.
Omul poate fi prins intr-o schema capcana de gandire “sunt rau” – “ma invinovatesc/pedepsesc ca sunt rau” – “ma simt si mai rau” – un cerc vicios din care se poate iesi cu greu. Pierde repere existentiale, sensul de a fi.
Activarea unui proces de genul acesta poate duce la nevroze cu complicatii din cele mai grave.
Orice persoana este vulnerabila, poate fi virusata la un moment dat de acest viciu de gandire, indiferent ca este religioasa sau nu, indiferent de religie sau profesie…
Solutia bazala nu este decat una singura – schimbarea macazului: identificarea sinelui cu ceva bun.
Perceptia despre sine trebuie comutata de pe “rau/defect/esuat” pe “sunt cineva care devine mai bun”.
Trebuie facut un efort de identificare a unui aspect pozitiv propriu si dezvoltarea progresiva a acestuia. Un bine cat de mic este tot ceea ce este nevoie pentru insanatosire. Ceea ce ne imbolnaveste, de fapt, nu este exteriorul ci efectiv mintea noastra scapata de sub control pe o spirala descendenta.
Mintea trebuie reobisnuita sa vada “binele in sine” – trebuie recablata.
“Astazi sunt persoana care este mai buna decat persoana de ieri.”
Nu “astazi sunt persoana care este mai rea decat cea de ieri” sau “sunt persoana careia i se intampla numai nenorociri”
Aceasta atitudine orientata spre pozitiv cultiva o forma de recompensa, o satisfactie care poate corecta in timp intreaga arhitectura de gandire negativista.
Cercul vicios este rupt - iar caderea devine ascensiune:
din bine in mai bine, din bucurie intr-o bucurie si mai mare, din fericire in prea-fericire.
__________________
|