Citat:
În prealabil postat de fallen
... desi toti suntem, oficiali, crestini
|
Dacă oficial se referă la lege și la stat, la autoritatea regulilor/normelor unui stat, atunci e treabă lumească. Or, din câte știm cu toții din Biserică, creștinul nu e supusul vreunei autorități pământești din care să decurgă însușirea lui de creștin, aceasta nefiind o încadrare determinată în mod lumesc. Deși poate fi recunoscută public, în anumite situații.
Nu avem nevoie de permisiunea ori acceptarea statului pentru a fi creștini. Și nici nu suntem împotriva statului și a legilor lui.
Creștinii se numesc așa nu în virtutea unor delimitări lumești, ci deoarece fac parte din altă ordine: Împărăția lui Dumnezeu. Care nu este din lumea aceasta.
Deci e un nonsens să ne numim singuri "oficial creștini". Oficial suntem, poate: români, plătitori de TVA, cetățeni cu drept de vot, membri în comitete și comiții, deținuți politic, pensionari, emigranți etc. Dar nu creștini. Nu oficial.
*
Nu putem fi oficial: blonzi, grași, inteligenți, împăciuitori, talentați, stupizi, vecini, femei, copii, smeriți, mândri, scunzi sau verzi. Deși suntem, poate, câte ceva din toate acestea. Dar nu oficial!
*
De ce trebuie ca totul în ființa noastră să fie încadrat și acceptat oficial? Trebuie să îmi depun cererea și pentru ficatul meu ca să fie OK oficial? Și dacă e vreo globulă roșie (hopa, asta e comunistă!) care scapă nedeclarată și neacceptată oficial, trebuie că am făcut vreo faptă penală?
Nu mai poate să rămână nimic în om dacă nu e solicitat, îngăduit și validat oficial?
A fi creștin ar trebui să rămână ultimul lucru din lume și din om care să fie recunoscut oficial...
De fapt nu are ce căuta în ordinea
oficială a lumii. Întrucât e, în esența sa, absolut neoficial.
P.S. Fallen, nu am scris din împotrivire față de tine, față de expresia pe care bănuiesc că ai folosit-o așa, în viteză, fiind centrată pe alt gând principal. Am profitat însă de ocazie ca să dezvolt problema întrucât, într-adevăr, am mai auzit expresia "oficial creștin", nu o dată. În presă uneori, etc. Și nu pot fi nepăsător cu treaba asta.