Cum să înfrângem gelozia din noi? Ce atitudine are Biserica față de acest păcat? Ce rugăciuni este mai bine să citesc? Sunt sleită cu totul de puteri. De curând, soțul meu a plecat în concediu în Egipt cu fratele și fiul nostru, dar fără mine. După ce a ajuns acasă, am aflat că ei au stat la soare împreună cu o femeie, s-au plimbat cu ea, ea s-a dus la el în cameră (așa mi-a spus fiul). Am bănuieli. Ce să fac? Cel mai grav este că nu-l mai cred. Suntem căsătoriți de 13 ani, cununați. Vă cer rugăciunile dumneavoastră.
Gelozia și zavistia sunt doi șerpi care sug sânge din inima omului, iar în momentul acela relațiile dintre oameni nu se construiesc pe încredere și respect, ci pe suspiciuni permanente; soții se prind unul pe altul cu minciuna și își fac viața ca un fel de chin prelungit.
Gelozia este una din părțile întunecate, părtinitoare ale sentimentelor, care se numește incorect iubire. Acest sentiment trebuie eliminat sau limpezit prin iubire duhovnicească. Soția creștină trebuie să vadă în soț, nu doar un soț, dar și un prieten al său și să creadă că acesta nu o trădează, să vadă în el chipul și asemănarea lui Dumnezeu, să vadă în același timp și personalitatea predispusă la slăbiciuni omenești; să încercați cu răbdare, blândețe, fără supărare să îl ajutați să își îndrepte greșelile și să se lupte cu păcatele. Când soțul este vinovat de ceva, uitați-vă la el ca la un bolnav, arătați-i mai multă căldură. Reproșurile pot atrage doar enervare și minciună; dar iubirea întotdeauna ajunge la inima celuilalt. Domnul să vă ajute!
Arhim. Rafail Karelin