Din experienta mea de viata de pana acum, am ajuns la concluzia ca Dumnezeu ne vorbeste, dar intr-un mod pe care, ca sa-l intelegi, trebuie sa ai macar deschidere catre ideea ca exista Dumnezeu si ca putem sa-i observam prezenta in ceea ce e in jurul nostru.
Cu sfintii, Dumnezeu vorbeste probabil si altfel - prin ingeri, prin Maica Domnului, prin alti sfinti, voci, etc.
Noi, oamenii obisnuiti insa, trebuie sa intelegem prezenta, bunatatea si voia sa din ce se intampla in jur.
De exemplu, cand ai pierdut orice speranta si renunti la toate demersurile ca sa realizezi prin proprii eforturi cel mai important vis al tau, intelegand ca numai o minune dumnezeiasca te poate ajuta sa-ti realizezi visul, iar dupa cateva luni ti se implineste fara sa faci nimic(asta dupa ce te-ai chinuit 10 ani fara sa reusesti), trebuie sa intelegi ca exista Dumnezeu, te-a auzit si a dorit nu numai sa te ajute, dar si sa-ti dea o dovada ca exista.
Asta mi s-a intamplat mie.
Si mi s-au mai intamplat si altele.
De exemplu, intr-o zi am facut o porcarie de care mi-a fost rusine si m-a facut sa ma dispretuiesc si sa ma intreb: fiinta asta sunt eu?
La cateva minute dupa aceea, imi bate la usa cineva. Cerea bani din partea unei fundatii pentru un copil bolnav.
Bineinteles, nu am facut legatura si am refuzat.
Peste vreo jumatate de ora, ies in oras cu o treaba si doar ce ies afara, ca ma si opreste cineva din drum sa-mi ceara bani. Abia atunci mi s-au aprins "beculetele de alarma" si am inteles ca s-ar putea sa mi se spuna ceva. De data asta am dat.
Altceva: mutandu-ma acum catva timp in casa noua, am gasit acolo cateva biblii neortodoxe (banuiesc ca protestante sau neoprotestante) lasate acolo de fostii proprietari. Una dintre ele am citit-o. Nu stiu daca erau toate identice, pe restul nu m-am uitat. Acum cateva zile, am fost printr-un anticariat de la Piata Universitatii si am cumparat doua carti. Una din ele era o carte de rugaciuni. Cand ma uit pe ea astazi, vad ca e greco-catolica. Cu ocazia asta am aflat ca Crezul greco-catolic este cel ortodox (Duhul Sfant purcede doar de la Tatal, nu si de la Fiul). E drept, ei ii spun Spiritul Sfant, dar e doar o denumire care desemneaza unul si acelasi lucru.
Ce am inteles eu din aceste intamplari legate de cartile altor culte, care ajung la mine accidental? Ca e bine sa le citesc si fac bine ca nu dispretuiesc alte credinte crestine si biserici, esenta fiind aceeasi. (O.K., de aici ii exclud pe cei care nu cred in Sfanta Treime, in divinitatea lui Hristos sau virginitatea Maicii Domnului - nu ca i-as dispretui, dar astea sunt aspecte esentiale ale crestinismului).
|