Problema nu mi s-a părut, de la bun început, că BOR ar fi sfătuit pe oameni să voteze în duhul credinței noastre strămoșești, care asigură continuitatea neamului. Aceasta era firesc să vină de la Patriarhat, face parte din menirea preoțească - ascultați de Dumnezeu, supuneți-vă lui Dumnezeu, cugetați la viitorul țării, fiți înțelepți, nu vă lăsați furați de aparențe etc. Îndemn elementar și obligatoriu al înțelepciunii, al preoților, al credincioșilor între ei.
Problema mare și urâtă, așa cum mi se pare încă, este că ateii din gașca domnului Ponta, cărora candidatul li s-a supus, au apelat la găselnița asocierii dintre candidat și Părintele Arsenie Boca, speculînd, în imaginația lor psihologistă, aparentul punct slab al contracandidatului protestant și german. Crezînd că românii tradiționaliști ar fi deosebit de sensibili la acest aspect. Însă acel gest forțat și exagerat, viclean și vădit manipulator, cu difuzarea unor fotografii ale Părintelui "la pachet" cu domnul Ponta, mi s-a părut o fărădelege și o grosolănie rară. Un dispreț atât la adresa românilor binecredincioși cât și la adresa Părintelui.
Dealtfel, așa cum am văzut din presă, BOR a lansat prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dl. Stoica, apelul ferm ca manevrele de campanie electorală să nu folosească credința și Biserica pe post de mijloc de manipulare a alegătorilor.
Cu alte cuvinte BOR nu a dorit ca, din pricina patimii politichiei, creștinii să fie dezbinați înlăuntrul comuniunii ecclesiale, puși în tabere potrivnice în raport cu un președinte protestant.
Această amestecare exagerată dintre credință și politică, generatoare de vrajbă nu doar între ortodocși și protestanți dar mai ales între ortodocșii înșiși, ar fi putut fi evitată dacă oamenii domnului Ponta ar fi avut cea mai mică formă de respect pentru Biserică și cea mai mică umbră de frică a lui Dumnezeu.
Vedem din nou cum își bagă dracul coada între credincioși, aducînd vrajbă. Poarta prin care a intrat duhul dezbinării a fost necredința celor care se lăudau că sunt credincioși ortodocși. Iar drumurile largi prin care aceste duhuri ale urii se manifestă riscăm să fim noi înșine, creștinii.
Să nu alimentăm așadar acest curent de dezbinare. El nu ne poate aduce decât și mai multă dezbinare și slăbiciune în fața celor care se pricep de minune să conducă spre prăpăstii pe oamenii chemați de Hristos la comuniune în duh și adevăr.
O cale care mi se pare potrivită pentru situația actuală este să așteptăm, deocamdată, ca să vedem poziția Președintelui față de neregulile din țară, față de corupție, față de instituțiile Statului și, desigur, față de Biserică.
Abia apoi vom putea trage primele concluzii, dincolo de speculațiile febrile ale momentului.
Last edited by Ioan_Cezar; 19.11.2014 at 15:34:33.
|