Subiect: Sfintii Zilei
View Single Post
Vechi 09.11.2014, 05:54:43
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Scrisoarea pentru Hristos a micului Anastasis

Domnul Temistocle vindea tablouri, rame și mărunțișuri în prăvălioara lui din Constantinopol. Ținea mult la familia lui și se chinuia să-și vândă „nimicurile”, pentru ca să umple cinci guri flămânde. Deschidea dis-de-dimineață, își făcea semnul crucii privind spre Biserica Sfânta Sofia, atârna ramele în cuiele ce se găseau pe pereții din afară, lângă ușa magazinașului, ștergea praful ce se așeza din gros pe picturi - prăvălioara se găsea pe o străduță strâmtă, nepietruită - și așa își aștepta clienții.

Domnul Temistocle era un om bun, care simțea durerea celuilalt. Când intra vreun școlărel să ia o bomboană, gândea în sinea lui: „Sărăcuțul, este galben ca ceara. Cine știe ce mănâncă”. Cunoștea bine fața sărăciei, după cum cunoștea și sufletul omului, cu bunele și cu relele lui. Dintre toți copilașii de prin vecini, cel mai mult ținea la un băiețel dulce și cuviincios, pe nume Anastasis, care trăia singur-singurel într-o cămăruță, peste drum de casa lui. Sărăcuțul, cu noaptea în cap pleca și cu noaptea în cap se întorcea. După fața-i trasă și după hăinuțele și ghetuțele lui rupte, se putea ușor vedea că abia dacă avea ce mânca.

Într-o dimineață de iarnă, domnul Temistocle se îndrepta spre prăvălioara lui. Era frig și zloată și mergea strângându-și pe el paltonul, când îl vede pe micul Anastasis că se apropie pe trotuarul celălalt.
- Unde te duci, Anastasis? Ai alt drum astăzi? Nu te duci la lucru? Băiețelule, o să răcești. Nu ești îmbrăcat gros.
- Mă duc la poștă să duc niște scrisori.
- Dă-mi-le mie. Trec eu acum pe la poștă. Hai, fugi înapoi la lucru, că o să răcești afară.
- Vă mulțumesc mult, domnule, spuse micuțul dârdâind de frig.

Ce i-a venit domnului Temistocle, că s-a uitat pentru cine sunt scrisorile. Una era pentru un negustor, alta pentru o fabrica de tutun, a treia era... „CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN CER”. S-a oprit locului și a început să zâmbească.
- Săracul băiețel! Ia să vad ce cere... A deschis scrisoarea și a citit:

„Hristoase al meu,
Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat și mi-e frig. Din ce-mi dă stăpânul, nu-mi ajunge nici de mâncare. N-am reușit să trimit aproape nimic mamei mele, care este săracă. Ce să mă fac acum? Cum ies eu din iarnă, Doamne? Ajută-mă! Mă închin Ție. Robul Tău, Anastasis”.

- Comoară scumpă, spuse domnul Temistocle și a plecat spre casă. A pregătit un pachet cu haine călduroase de iarnă - flaneluțe, un palton, pantofi, șosete de-ale copiilor lui - și s-a dus apoi la poștă.

Peste două zile l-a și văzut îmbrăcat în haine călduroase. Îi veneau numai bine. Ochii copilului străluceau de bucurie. Ba luase pe chip și o adiere de lumină tainică, căci cine poate ști câte nu și-au spus seara la rugăciune Domnul și micuțul Său rob...

Domnul Temistocle s-a bucurat mult să-l vadă fericit pe acel băiețel, dar nu avea cum să-i treacă atunci prin gând că Anastasis va ajunge cândva Sfântul Nectarie al Eghinei, făcătorul de minuni (prăznuit la 9 noiembrie)... De unde să fi putut bănui?

-preluat de pe blogul Sfantul Munte Athos
Attached Images
File Type: jpg 1535417_684790878225866_777295897_n.jpg (7,7 KB, 2 views)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote