Obiectivitate si relativism
Cam asa ceva cred ca se intampla si pe acest forum, cu discutii infinite. Eu doar mi-am expus optiunea si motivatia....O sa imi permit sa il citez pe maestrul Andrei Plesu, oferind spre reflectie un text semnat de dansul:
Obiectivitate și relativism
Constat că piața ideilor e, la toate nivelele, invadată de o inflație relativistă care se ia drept „obiectivitate“. E rău Ponta? Nu zic nu, dar nici Iohannis nu e mai breaz. Pesedeul e plin de mafioți? Ce vorbești?! Da’ pedeliștii cum or fi? E defectă Elena Udrea? Dar lasă că nici cu Monica Macovei nu mi-e rușine! E Tăriceanu mai „prostănac“ decît chiar Geoană? O fi, dar nici Blaga nu e chiar atît de diferit de Băsescu! Mai departe: au greșit rușii că au forțat frontierele Ucrainei? Să fim „obiectivi“: americanii ce-au căutat în Irak? S-a băgat Putin peste georgieni? Păi, Obama nu s-a băgat peste sirieni? Ș.a.m.d. Un demon al entropiei, al unei omogenizări „analitice“ – din care rezultă că nimeni nu are, de fapt, dreptate, că nimeni nu e mai „legitim“ decît ceilalți, ba chiar că cei care se cred mai „legitimi“ sînt tot nelegitimi, ba chiar nițeluș mai puțin legitimi decît cealaltă „tabără“ – invadează judecata „echidistanților“ și se recomandă drept „obiectivitate“.
Cu cine votez
<b> Avem de a face cu o confuzie logică. Obiectivitatea înseamnă a lua notă, fără parti-pris, de realitate, a evalua toate datele oferite de inventarul faptelor și a decide (adică a opta) pentru un verdict. Evident, nimeni nu e infailibil, iar realitatea nu e zugrăvită geometric, în alb-negru. Nu există doar Feți-Frumoși și Zmei și, mai ales, Feții-Frumoși nu sînt neapărat virgini, iar Zmeii nu sînt neapărat smoală pură. Și totuși, pînă la urmă, balanța trebuie să se încline. Nu există „bine absolut“ și „rău absolut“, dar dacă, pornind de la această premisă, ajungem la concluzia că între bine și rău nu există cine știe ce deosebiri, că binele e ciuruit de rele și răul atenuat de intenții bune, sau de „prejudecăți“ partizane, sfîrșim în amoralitate. </b>
<i>Obiectivitatea nu se poate dispensa de criterii și de ierarhii. Nu e o specie a indiferenței. A fi obiectiv înseamnă a fi gata să te lași corectat, dacă experiența îți contrazice ipotezele. Nu înseamnă însă a privi lumea inert, placid, rece, ca un simplu mecanism de depozitare a informației. De altfel, un asemenea comportament este, la nivel uman, imposibil. Sîntem ființe vii, de carne și sînge, sîntem un agregat reactiv, în care judecata, emotivitatea și empiria vorbesc laolaltă. Chiar cei care se pretind nepărtinitori nu fac, în realitate, altceva decît să conteste „obiectivitatea“ celor care îi contrazic.</i>
Dar dacă „obiectivitatea“, cu întregul ei spectru de „subiectivități“, e omenească, „relativismul“ e un mod de a plana deasupra umanului. Relativistul nu are criterii și pretinde că nu are afecte. El nu alege un adevăr sau altul, ci, pur și simplu, pune la îndoială existența adevărului. Nimeni nu are dreptate pînă la capăt, pentru că nu există dreptate. Nici un act omenesc nu are mai multă legitimitate decît altul, pentru că, de fapt, ideea „legitimității“ e relativă. Ergo: cine pretinde că acționează legitim e încă și mai rău decît cine nu acționează, sau decît cine acționează arbitrar. A pretinde că acționezi „legitim“ e o formă de aroganță: te comporți ca și cum deții definiția binelui și a adevărului, ca și cum ești reprezentantul lor pe pămînt. E mult mai „frumos“, mai just, să susții că totul e o apă și-un pămînt, că nu există decît interese ascunse și convingeri contextuale, că plutim între adeziuni subiective, conspirații perfide și ipocrizii diavolești. Nu e nici o diferență între Putin și Obama, între democrațiile occidentale și fundamentalismele orientale, între invazia sovietică a Cehoslovaciei și acțiunile NATO în fosta Iugoslavie. Doar că unii s-au distribuit singuri în rolul de „băieți buni“, și i-au distribuit pe ceilalți în rolul de „băieți răi“.
Dusă la limită, o asemenea „ideologie“ ar trebui să eșueze în misticism: lumea e „căzută“, omul e rău, indiferent în ce tabără joacă, nu există decît soluția unei melancolii universale și a unei retrageri în nonacțiune. Să lăsăm problemele lumii în mîna lui Dumnezeu. Reversul politic al acestui mod de a gîndi este „neamestecul în treburile interne“. Să-și vadă fiecare de treaba lui. Irakul cu Saddam Hussein, Iugoslavia cu Miloșevici, România cu Ceaușescu, Cambodgia cu Pol Pot. Sau dacă toți ăștia nu ne plac și găsim normal să vedem trupe străine invadîndu-le țările „ca să facă ordine“, atunci să nu mai bombănim dacă și rușii, la rîndul lor, năvălesc peste Cehoslovacia, Georgia și Ucraina. Ori toți să murim, ori toți să trăim!
Cu această logică, pînă și votul „așa-zis“ democratic ar trebui suspendat. Fură guvernanții? Fură! Dar fură și opoziția! Promisiuni mincinoase fac toți, dubioase înțelegeri transpartinice fac toți, gafe și demagogie găsești în toate părțile. „Obiectiv“ vorbind, toți sînt defecți. Și orice vot e, prin definiție, părtinitor. Așa că să stăm, relativist, acasă. În rest, fie ce-o fi!
Reflectati si dumneavoastra.....
Nota: Semnele <b>, </b>, <i>, </i> sunt folosite de mine, conform codarii din HTML, pentru a pune in evidenta unele idei care mi se par mie esentiale, din text.
|