Mihail, nu știu dacă te binedispune seria de lucrări de aici:
https://www.facebook.com/media/set/?...5381843&type=3
http://artpowerinfo.ro/artist/george-grigorescu
Am fost coleg de bancă în liceu cu George, printr-a doișpea. De ani și ani îmi este povățuitor, când ne vedem, rar, în artele plastice. Printre altele, după o experiență a lui ca pictor restaurator în biserici, mi-a vorbit și despre icoane, despre modul cum încearcă să se apropie de o icoană ortodoxă, de pictura bisericească. Îmi spunea că el folosește o dublă lentilă: cea de artist plastic școlit prin București și aiurea, precum și cea de om creștin; și, mai mereu, omul creștin are ultimul cuvânt de purtat și resimțit înaintea icoanei, iar nu artistul. Și era necăjit, mereu, că nu a învățat încă să privească o icoană... Că e un prost teolog și că i-ar folosi să devină un teolog mai bun pentru a trăi în plenitudine întâlnirea cu icoana...:)
Că nu poți beneficia de întâlnirea cu icoana, că nici măcar nu realizezi dacă te afli înaintea unei icoanei sau a unei porcării, când ești un prost creștin, se tânguia.
Din colecția lui am acces deocamdată la aceste lucrări. Sunt lucrări din tinerețe, chiar din proximitatea adolescenței, când hălăduiam împreună prin munții patriei...:). Să fi avut George până în 25-27 de ani când a compus toate lucrările acestea. Făcea exerciții pe atunci în fieful suprarealismului, dar și al picturii flamande, al artei monumentale și, cum spuneam, sub îndrumarea unui maestru căuta inițierea în arta icoanei. Era tânăr și vroia să încerce totul... Căuta...
Cum îți par tablourile din colecție, dincolo de subiectul topicului? (subtextul psihanalitic e delicios și George se amuza mai mereu că privitorii rămâneau cramponați în el...:) Deși uneori se necăjea din pricina asta.)
Îmi cer iertare pentru off-topic.
Și îi asigur pe frați că omul ros de viermi și de bani nu este satana, ci este chiar autorul. Sunt autoportrete de tinerețe... Autoironie amară, poate un mugure de pocăință...