Citat:
În prealabil postat de Mena59
Actiunea indelungata a acestor campuri asupra organismului uman dau efecte de genul: aparitia si multiplicarea cazurilor de cancer, reducerea fertilitatii, pierderea memoriei, stari de oboseala accentuata, afectarea dezvoltarii normale a copiilor…
|
Interesant ar fi sa aflam mai multe aici. Comunicatul oficial al Ministerului Sanatatii UK nega legaturi intre telefonia mobila si cancer* (si nu e singurul comunicat oficial in sensul asta). Ar fi ceva legaturi cu reducerea fertilitatii totusi; cunosc doar cercetarea celor de la Universitatea Exeter care spun ca pot aparea legaturi doar daca tii telefonul in buzunar dar si acestia spun "
Omul de rand nu are de ce sa-si faca probleme. Daca, in schimb, stii ca ai probleme de fertilitate, e o chestie in plus careia merita sa-i acorzi atentie; asa cum iti schimbi dieta cand ai astfel de probleme, vei vrea poate sa schimbi si locul in care tii telefonul" .
Nu am nici cea mai vaga idee despre pierderea memoriei, oboseala accentuata si afectarea dezvoltarii normale a copiilor. E prima data cand aud/citesc asa ceva. Consider ca acuzele aduse de catre autorul cartii sunt suficient de serioase incat sa ofere macar sursele stiintifice din care a extras aceste informatii (nu ma satisfac articolele si editorialele din Libertatea sau Click pe aceasta tema).
*
http://www.cancerresearchuk.org/canc...nes-and-cancer
http://webarchive.nationalarchives.g...6Mobilephones/
Din punctul meu de vedere, pentru a accepta un regres masiv din punct de vedere tehnologic avem nevoie de dovezi clare si un calcul corect al raportului beneficii/prejudicii.
Ex: autoturismele polueaza; trebuie sa interzicem autoturismele.
Majoritate lucrurilor pe care le facem presupun un risc. Cu toate acestea, nu interzicem antibioticele.
In cazul de fata este posibil ca telefonia mobila sa salveze mai multe vieti decat sa distruga. ...Asta ignorand total si celelalte beneficii, precum accesul la informatii.
Solutiile pe care le gasesc conservatorii si adeptii teoriilor conspiratiilor sunt, zic eu, radicale si inoportune: sa nu mai cumparam si sa utilizam telefoane. E o cale extrem de lunga pana acolo.
Multora le place sa arate cu degetul spre riscuri si probleme dar putini sunt cei care vin si cu solutii concrete, mai putin radicale.