Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Nu mai este nici un "dupa" si nici "inainte" - caci omul vechi moare.
Iar omul vesnic, in adancul sau, este fara miscare.
Desi stralucitor la aratare, limpede si linistit inlauntru.
|
Asta în schemele teoretice orientale.
Dacă vorbim de realitate, Hristos e de altă părere:
"Când duhul cel necurat iese din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și, negăsind, zice: Mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieșit.
Și, venind, o află măturată și împodobită. Atunci merge și ia cu el alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, locuiește acolo; și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi." (Luca 11: 24-26)
În spiritualitatea creștină, patimile sunt ale omului, dar la întreținerea și consolidarea lor trudesc draci specializați care "locuiesc" persoana în moduri diferite, după specificul fiecărei boli duhovnicești în parte.
Asceza negativă, recomandată și practicată de majoritatea religiilor, nu doar că nu rezolvă problema patimii, dar face loc unei pleiade de patimi și mai rele dacă "anihilarea" nu e urmată îndeaproape de însănătoșirea virtuții bolnave, adică a patimii.
De aceea asceza negativă în momentul când anihilează presupusa cauză a patimii, distruge de fapt și virtutea care ar trebui recuperată. Casa sufletului rămâne aparent curată și împodobită, dar goală, numai bună să ofere locuință unei legiuni de draci încă și mai competenți în contaminarea malefică a altor virtuți imature și în degradarea acestora în patimi.
Asceza creștină autentică transfigurează nu anihilează, vindecă ființa nu o amputează, salvează (mântuie) nu distruge, nu este doar rezultatul lucrării solitare a individului cu sine, ci o lucrare a Duhului Sfânt în sinergie cu libertatea persoanei care "își vine în fire".