Practicarea artelor martiale are la baza o anticipare a conflictului - o atractie spre satisfactia izbanzii prin maiestria puterii trupului.
O atractie a Eu-lui potent - a tariei interioare vadita in trup.
Indubitabil, cu fiecare exercitiu – prin semnificatia miscarii – se cultiva o anumita forma de violenta interioara.
Cel ce este in pace si nu anticipeaza niciun conflict nu gaseste nicio ratiune in exersari razboinice. Nu simte in interiorul sau ca trebuie sa neutralizeze prin forta o violenta potentiala, aparent iminenta. Ca asigurarea propriei securitati si a celorlalti prin forta fizica este o prioritate de prim rang, care se impune in mod necesar. Ca lumea este pur si simplu o scena a violentei care poate lovi pe oricine, oriunde si oricand.
Conflictul imaginar, lupta cu agresorul virtual prolifereaza in miscarile mintii atat in timpul antrenamentului, cat si ca remanenta post-factum.
Daca martialitatea nu este subordonata Intelepciunii, tendinta de angajare fizica si riposta intr-o situatie conflictuala reala devine din ce in ce mai mare, care atunci cand se produce are grave consecinte vatamatoare in primul rand de suflet, atat pentru agresor/agresori cat si pentru Luptator.
Pentru a fi siguri ca actiunile noastre violente (wrathful actions) sunt mantuitoare in toate directiile, stradania noastra de a intra in Adevar, de a ne uni mintea cu Adanca Intelepciune trebuie sa prevaleze martialitatii.
Altfel nu stim daca violenta noastra lucreaza Binele sau Raul.
Caci ce pare a fi bine, de fapt sa fie rau.
-------------------
Martialitatea poate fi atractiva insa si din alte motive. Pentru ca in proces se cultiva anumite calitati: puterea vointei, vigoarea trupului si increderea in sine.
Prin relatie, taria trupului confera o anumita tarie si mintii, cele doua fiind intim legate una de cealalta.
Pentru unii, conflictul este doar o premisa pentru a focaliza de fapt mintea pe cultivarea acestor calitati.
Anticiparea conflictului, in acest caz, este doar scanteia, focul care incinge, aprinde un anumit spectru de puteri interne.
Umflarea puterilor launtrice induce reflex si o inflamare a egoului.
Cel ce nu are la indemana antidotul Intelepciunii, nu va stii cum sa trateze adecvat acest efect secundar al practicii.
Puterea Reala este cultivata, de fapt, prin lucrarea virtutilor.
Cand Calea este inteleasa si practicata corect, Puterea Interioara generata depaseste infinit orice putere martiala exprimata fizic.
In Adevar, martialitatea externa isi pierde cu totul semnificatia, pentru ca lucrarea are o desfasurare in profunzime, coplesitoare.
__________________
|