âSfintii au purtat arme, le-au folosit si au binecuvantat pe cei care le foloseau.â Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea despre dreapta intelegere crestina asupra practicarii artelor martiale: http://foaienationala.ro/sfintii-au-...-martiale.html
"Ne uităm la sfinți. Ei au purtat arme și le-au folosit la nevoie. Și chiar când nu le-au folosit, au binecuvântat pe cei care le foloseau. Iar dacă Dumnezeu i-a chemat la martiriu, au răbdat și martiriul, cu toată credința.
Da, însă s-a obiectat de unii că sfinții de care ați amintit, ca Sfinții Dimitire și Nestor, au fost ceva foarte rar, ba chiar o excepție.
Păi înseamnă că avem mii și mii de excepții. De la Sfântul Andrei Stratilat și de la cei două mii cinci sute nouăzeci și trei de ostași ai săi, până la sfinții noștri împărați, mari conducători de oști, precum Iustinian, Teodosie cel Mare, Constantin cel întocmai cu Apostolii, Ștefan cel Mare sau Constantin Brâncoveanu, Neagoe Basarab, Marcian și ceilalți împărați creștini ai Romaniei împreună cu ostașii lor. Ca să nu mai vorbim de Sfântul Dimitrie Èi Nestor. Cam multe excepții.
Dacă facem totalul cred că nu sunt mii, sunt sute de mii.
Mai curând milioane. Constantin cel Mare avea peste un milion de oameni sub arme, iar aceștia nu au fost aceiași în tot timpul domniei lui. Și mulți dintre ei erau creștini chiar de la început, iar mulți au devenit în vremea stăpânirii lui. De aici iese un număr uriaș de sfinți, chiar dacă nu toți s-au mântuit, din sutele de mii de creștini din fiecare contingent. Dar s-au mântuit atunci mai mulți decât se mântuiesc astăzi, căci aveau o credință vie și plină de foc, nu bălăceala călduță de azi. Știm că armata a fost un mediu în care Credința lui Hristos a avut o lucrare puternică. Avem în calendar mii și mii de sfinți militari. Pe lângă aceștia sunt mulți alții care nu sunt în calendar. Părintele Iustin Pârvu spunea într-un interviu că toți românii ortodocși care au murit luptând împotriva bolșevismului s-au mântuit. Desigur, dacă n-au avut pe suflet cine știe ce păcat mare nemărturisit. Oricum, sunt sute de mii de români care au murit pe frontul din Răsărit spovediți și împărtășiți chiar și în linia întâi. Iar acesta este doar un război, al unui neam creștin. Sunt însă mulți sfinți militari și la greci, sârbi, gruzini și alte neamuri ortodoxe. Deci vorbim de cifre care, de-a lungul secolelor și mileniilor, însumează milioane de suflete.
....așa este Legea Românească, din moși strămoși, ca tot bărbatul să fie ostaș în rezervă. Și tot bărbatul se pregătea de luptă la români, căci nu știa când va fi chemat sub arme. Fără âOastea cea Mareâ a Țării, de mult am fi dispărut ca neam. Ceea ce pare că se încearcă acum. E bine să înțelegem că âcivilulâ este un termen masonic, nu românesc. Uitați-vă chiar la cuvânt, că e neologism. În limba română nu există nici un termen sinonim neaoș. Înainte, la noi la români cel puțin, orice bărbat liber era și ostaș. Doar robii nu erau ostași, nu trebuia să poarte arme. Dar toți românii, țărani, ciobani, boieri, târgoveți, orice ar fi fost, toți erau oșteni. Chiar și Constituția lui Cuza, cât era de masonică, recunoștea milițiile populare. Și așa a fost până la Carol al II-lea și bolșevici, plăgile care au nimicit sufletul românesc în secolul XX. Totdeauna la noi bărbații au fost purtători de arme, au fost luptători. Altfel de mult nu mai existau români!
Așa era în trecut. Astăzi?
Astăzi e la fel. Sau, cel puțin, s-ar cuveni să fie. Constituția aceasta, așa distrusă cum e, încă are unele prevederi care țin de Legea Românească. La articolul 54 spune că apărarea țării este o datorie sfântă pentru fiecare cetățean. Deci, constituțional, toți cetățenii români sunt ostași în rezervă. Și degeaba se amăgesc unii că lucrurile stau altfel. Dacă începe un război adevărat vor fi chemați sub arme. Toți. Și va fi război până la urmă, fie că cel dinainte de ivirea lui Antihrist, fie că este unul din nenumăratele războaie obișnuite istoriei. Și când va fi război, vor fi chemați sub arme, conform Constituției, toți bărbații. Chit că vor fi nepregătiți, și tehnic și fizic. Dar cred că se și dorește să fie nepregătiți românii, pentru ca în caz de război să fie măcelăriți până la unul. Și se vor văieta atunci o grămadă că nu s-au pregătit din vreme, dar este numai vina lor.
"În vreme de pace se face pregătirea de luptă, cu multă rugăciune să nu fie nevoie de ea vreodată într-un război.
Dar dacă ne rugăm să nu avem război, ce rost mai are pregătirea de luptă?
Întâi și întâi, să țină războiul departe. Cu un popor de luptători mai greu îndrăznește cineva să se ia la harță. Dar cu unul fără pregătire, oricine are curaj să facă război. Al doilea, pregătirea de luptă ne învață trupește cum să fim ostași duhovnicești. Ne învață să ne instruim neîncetat, să fim curajoși, să ne stăpânim, să ne înfrângem temerile, să fim pregătiți de luptă, să căutăm să cunoaștem tactica și strategia războiului duhovnicesc și altele asemenea. De aceea și Sfintele Scripturi și Sfinții Părinți dau adesea pe ostași ca pildă pentru creștini. Acesta este, de fapt, cel mai mare câștig al ostășiei. Nu că poți să lupți mai bine în războiul lumesc, ceea ce are doar o mică însemnătate, ci că poți să lupți mai bine în războiul duhovnicesc. Dacă îmi îndemn fiii să învețe să lupte, nu este pentru a lupta fizic, în viața de toate zilele. Le doresc și mă rog lui Dumnezeu să nu fie nevoiți să o facă vreodată. Însă îi îndemn la aceasta pentru două pricini: întâi pentru că este datoria noastră sfântă față de Neam și Biserică să le fim apărători, dar mai ales pentru a folosi tot ceea ce le dăruiește pregătirea în războiul duhovnicesc. Iar acest război este neîntrerupt și totdeauna trebuie să îl ducem cu vrednicie."
știința de a lupta se folosește numai pentru apărare. Aici este ceva destul de greu de înțeles. Desigur că nu te poți apăra fără să faci un rău cât de mic celui cu care te lupți. Însă ideea este că nu avem voie să învățăm să luptăm pentru a face rău. Nu avem voie să pornim de la această idee, de a face rău, de a răni sau ucide, ci de la nevoia de a-i apăra pe alții în primejdie. Acest lucru este fundamental. Dacă sunt atacat eu, rabd. Trebuie să rabd â sunt creștin. Dar dacă este atacat altul, am datoria de a-l apăra, chiar și cu armele."