Subiect: Lucifer.
View Single Post
  #55  
Vechi 17.10.2014, 14:46:24
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
De ce dumneavostra considerati ca motivul pentru care cineva sare in ajutorul aproapelui este definitioriu si esential? Considerati ca aflarea unui raspuns cert la aceasta intrebare (si la multe altele asemanatoare) v-ar schimba ca om? In functie de raspuns credeti ca ati putea fi capabil, spre exemplu, sa nu mai sariti in ajutorul unei seaman aflat in suferinta? Cu ce va schimba viata in mod concret?

Multumesc!
Pentru că nici o acțiune omenească nu decurge fără un motiv. Conștient sau inconștient, motivul îmboldește orice acțiune, o susține și o orientează. Apropos, dacă binevoiți să-mi răspundeți: dumneavoastră ce motiv aveți să fiți aici pe forum? Și ce scop urmăriți prin postările din ultimele zile?
A fi viu, înseamnă a avea un motiv, fie și trebuințe primare care să te împingă la mișcări psiho-fizice (a respira, a te mișca, a te hrăni, a dormi etc.). Când în om nu mai mișcă nici o trebuință, nici un motiv, omul moare.
Printre altele, suicidul apare ca urmare a unor grave perturbări în sfera motivației. Dar și aici e un motiv! Pulsiunea suicidară (formă a unei trebuințe ajunsă la grad înalt de intensitate, ireprimabilă de mecanismele de apărare obișnuite ale eului) este expresia unei trebuințe camuflate și totodată distorsionate - aceea originară de a trăi un sens (al tău, al semenilor, al Dumnezeirii, al Ființei).

*

Desigur, un răspuns acceptat de conștiința mea ca adevărat și bun de a fi trăit, ar avea un impact considerabil asupra personalității și comportamentului meu.
În literatura noastră avem câteva exemple referitoare la această problemă. Îndeosebi la Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda găsim nuanțe fine și splendid exprimate ale acestei probleme.
Rușii îi au pe Tolstoi și mai ales pe Dostoievski, care prezintă magistral problematica ridicată de dvs. Ar mai fi, îmi vine imediat în minte, și Cehov - atât în nuvele și povestiri cât și în teatru. Recitiți și vă veți convinge!

*

Orice schimbare în structura de personalitate la nivel motivațional aduce treptat o schimbare a întregii gândiri, a valorilor, a percepției, a imginației, a limbajului, a actelor de conduită mintală și comportamentală. Aduce, mai ales, noi modalități decizionale, alegeri noi, din pricina schimbării valorilor sau a ierarhiei lor.
Despre aceasta găsiți nenumărate ilustrări chiar în Scriptură. Puteți revedea, printre altele, dacă doriți - pilda muștarului, pilda aluatului etc.

*
Adeseori am motiv să nu sar în ajutorul unui om aflat în suferință. Ține de procesul decizional, de mulțime de factori. Ca să nu las totul prea ambiguu, vă dau un exemplu: nu sar în ajutorul cuiva (în ciuda tendinței naturale) atunci când mijloacele mele de intervenție sunt insuficiente (îmi lipsesc cunoștințe sau proceduri, de pildă) sau când persoana în cauză refuză/nu dorește ajutorul meu.
Reply With Quote