Prostia, ca și nebunia, sunt realități bogat interpretabile. Fiind manifestări ale unui "eu", pun aceeași problemă ca și eu-l, în ansamblul său: cu toții îl simțim, ne dăm seama că îl avem dar nu reușim să îl definim/formulăm, să îl exprimăm fără echivoc și în mod unitar/uniform. Dovada: puzderia de teorii ale eu-lui din istoria psihologiei (ca să dau argumentul de la care am fi așteptat cel mai mult). Practic, a discuta azi despre eu într-o sală unde sunt adunați 100 de psihologi riscă să producă a mai complexă confuzie dintre câte se pot imagina. Câte eu-uri în sală atâtea înțelesuri ale conceptului de eu. E lucru probat. (are Allport în "Structura și dezvoltarea personalității" un panseu admirabil pe această temă; el știa ce spune, e considerat liderul personologiei mondiale din sec. XX și toată viața a cercetat eu-l și teoriile despre eu)
Cam așa și cu prostia și nebunia. Adunînd 100 de proști și 100 de nebuni (adică 100 din oricare oameni aflați în orice comunitate a lumii) pentru a le vorbi despre prostie și nebunie, vom obține 100 de oceane de confuzie mai discret sau mai zgomotos fremătînde. Și încă un ocean comun, de grup... E lucru probat. De milenii...
Greu de spus a cui prostie e mai cumplită: a (semi)analfabetului care pare complet văduvit de educație sau incapabil să învețe ceva folositor, ori a celui care a avut parte de o educație complexă, chiar de carieră academică strălucită și care își (des)consideră semenii în fel și chip deși el însuși nu e în stare să îi ajute cu nimic...
Care e mai prost? Studentul bâtă la examen sau academicianul care i-a fost profesor?
Care să fie prostul? Omul cu 4 clase care te tunde când ai nevoie de frizer sau eu cultivatul și sclivisitul care îmi spun în sinea mea că ăsta-i prost și că tre să împart puterea votului cu el?
Care să fie prost? Cel care e expert în mașinațiile lumii și deține putere (în toate chipurile lumii), fiind perfect adaptat la societatea lui, sau cel complet rupt de artificiile și conveniențele acestei lumi complicate - inocentul care nu știe să scrie dar știe să se roage, să construiască o căsuță, să facă o ciorbă bună și să îți ia necazul și durerea dintr-odată prin simpla apropiere de el?
Care să fie prostul? Cel care e iritat de prostia semenilor sau cel întristat de propria prostie?
Cred că prostia și nebunia nu sunt virtuți. Cred că sunt roadele unor cumplite experiențe de viață prin care un om, încă de la naștere sau chiar mai devreme, a fost silit să treacă sau a ales să treacă fără să știe prea bine consecințele acestei alegeri. Prostia și nebunia sunt părți din viața noastră, a tuturor. Precum nu e nimeni fără de păcat, la fel nu e om fără o doză consistentă de prostie și nebunie. Pe care și le poartă sau maschează fiecare, cum poate. Și cum îl îngăduie semenii și clișeele culturale ale grupului de referință, în funcție de care fiecare om este evaluat și își autoevaluează prostia și nebunia.
Dar dacă avem cu toții parte de ingredientele prostiei în făptura noastră, poate că ar fi mai nimerit să ne întrebăm cum putem să ne lepădăm, fie și parțial, fie și treptat, de propria prostie și totodată cum putem să îi ajutăm și pe alți proști, ca și noi, să se lepede de această maladie.
A considera că semenii noștri, oricare ar fi, suferă doar ei de această maladie cumplită numită prostie - îmi pare semnul unei anumite neînțelegeri a condiției umane în general. Care poate afecta, printre altele, rezultatul alegerilor prezidențiale ce se apropie.
Last edited by Ioan_Cezar; 08.10.2014 at 03:01:34.
|