Citat:
În prealabil postat de cristirg
-pai asta e problema ca nu trebuia sa zica ca metoda respectiva are vreun merit,trebuia sa zica doar ca nu e recomandata de Biserica ortodoxa si ca duce la ratacirea mintii,deci nu trebuie apreciata deloc astfel de metoda,si trebuia sa zica clar ca papistasii sunt eretici,si ca Francisc a ajuns la cea mai mare inselare demonica-asa cum clar zice Sfantul Ignatie
-vad foarte clar textul,trebuia sa lase doar partea a doua a textului fara aprecierea metodei
|
Părintele a zis ceea ce a crezut de cuviință că se potrivea cu situația în care transmitea mesajul. Pentru un om care trăiește o situație, aici una oratorică, decizia se ia diferit decât pentru noi, care privim din afară momentul respectiv.
Să cercetăm cu puțină atenție și oleacă de bunăvoință. Ba chiar cu considerație! - întrucât ne vorbește Părintele Arsenie, iar nu un oarecare bălmăjitor. Deci haide să punem de la început ochelarii cei buni și aducători de folos!
Părintele ne transmite un mesaj. O face de pe poziția lui de duhovnic, de teolog, de mesager al lui Hristos către semeni, de păstor. Nu a inventat el acest statut, ci i s-a conferit de către Biserică, în perioade foarte tulburi ale istoriei concrete din țara noastră - o știm, știm printre altele cât a fost (și este inclusiv în prezent) de hăituit de Securitate precum și de alți dușmani. Să îi recunoaștem așadar măcar buna intenție și jertfelnicia, dacă sfințenia nu voim, să ținem cont că atunci când Părintele vorbește sau scrie, el slujește!
Și, înarmați cu acest context al minții noastre, să cercetăm ce spune Părintele.
Mai întâi să ne asigurăm de un lucru: cui vorbește Părintele, în ce situație de viață se află, ce a spus mai înainte, ce a spus după acest moment pe care îl dezbatem. Ce scop urmărește, ce metodă folosește.
De câte ori citim un text, fie el și din Scriptură (și mai ales atunci!!) trebuie să luăm în calcul datele reale care vin spre noi. Altminteri, cădem în eroarea inversării/răsucirii perspectivei: când nu noi mergem spre text, la întâlnire, ci tragem textul spre noi, îl asimilăm la noi, la organizarea noastră. Practic, nici nu mai receptăm datele unui text ci, trăgînd textul la ale noastre, ne preamărim pe noi cu prilejul întâlnirii altuia - text sau persoană.
Dacă ținem aceste preliminarii necesare unei întâlniri sănătoase și inteligente, atunci textul Părintelui nu mai poate fi incriminat atât de ușor.
Crezi că judec bine? Fără supărare, ți-o spun cu camaraderie, ca un confrate care voiește ca și tine, sper, să cunoască cum stau lucrurile cu adevărat. Crezi că procedez bine? Sau mă înșel undeva?