View Single Post
Vechi 04.10.2014, 13:52:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Daca Mihnea ar afla maine ca Francisc, Primul cu acest nume, a participat la o intrunire a baietilor adve sau penti, si a oficiat o liturgie cu ei (ma rog, daca aia ar fi liturgie...) sau, chiar mai grav, ar intra intr-o Loja, oficial si fara probleme, crezi ca ar iesi de sub ascultare?
Desigur ca nu. Franciscus Primus e un om liber. Oamenii au primit de la Dumnezeu libertatea, de ce tocmai Papa sa fie lipsit de acest mare dar ? El isi poate folosi aceasta libertate pentru lucruri placute lui Dumnezeu sau pentru lucruri care Il fac sa Se incrunte.

Daca, insa, mi-ar cere mie sa ma impartasesc la "liturghii" adve sau penti, se cheama ca am avea o problema aici. In acest caz as iesi de sub ascultare, fiindca de Dumnezeu trebuie sa ascultam mai mult decat de oameni, iar acest lucru ar fi o incalcare evidenta a poruncii 1.

Mai trebuie spus ca, prin "iesire de sub ascultare" inteleg ca nu as asculta in acest caz punctual, nu ca nu as mai asculta in general, ca nu l-as mai considera Papa, ori ca as crede ca nici nu exista un Papa. E o diferenta fata de cazul unui ortodox care, daca patriarhul sa spus ceva care nu i se pare ortodox (cum ar fi aceea ca trebuie reformat calendarul), ar rupe-o de tot cu patriarhul respectiv. Altfel spus, nu as intra in schisma zicand ca patriarhul e ala schismatic, fiindca ar fi absurd.

In concluzie, a "iesi de sub ascultare" intr-un caz punctual nu inseamna a fi schismatic. In cazurile cand nevasta-mea nu ma asculta, nu inseamna ca divorteaza de mine...

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote