View Single Post
  #596  
Vechi 04.10.2014, 08:38:53
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Iată și un citat în care părintele pomenește de Sf Francisc de Assisi:

”Evanghelia aceasta (Luca 8, 1-3) ni-L reprezintă pe Iisus în misiune prin orașe și sate, propovăduind și binevestind Împărăția lui Dumnezeu. Era însoțit de cei 12 ucenici și de niște femei cărora le făcuse bine și de aceea se țineau după El și-i aveau grijă din averile lor. Este un tablou simplu și impresionant.
Ingnațiu de Loyola, un militar ambițios și creator, Assisi , are o metodă duhovnicească care se bazează pe imaginație. Îți reprezinți cu mintea pe Iisus, într-o împrejurare oarecare, și te închipui și pe tine amestecat printre auzitorii de atunci ai lui Iisus. Stărui în această închipuire și în toate sentimentele ce le trezește această transpunere. E ceva de folos, dar riscurile imaginației sunt ocolite în duhovnicia Răsăritului (apar nălucile, vederile false, etc.).
De aceea Răsăritul meditează fără imagini, chiar contra imaginilor, chiar vedeniile reale le refuză – nu din rea credință sau din împotrivire, ci din grija de a nu greși primind orice. Și se știe că Dumnezeu nu se mânie, nu se supără când se stă pe acest punct de vedere.
Singură Ortodoxia este cea care pomenește noțiunile fără a pune nici un tipar pe minte care ar stârni vreo imagine, refuzând categoric orice nălucire. De exemplu: Adevăr, Dragoste, Duh.”
Când Părintele se referă la riscuri, pomenește în treacăt două fenomene - năluci și vederi false. Pentru un psiholog, cunoscător în detaliu al acestor fenomene psihice ce însoțesc sfera imaginației, Părintele doar punctează, doar sugerează cam despre ce ar fi vorba. În realitate, dincolo de grija deosebită a Părintelui de a face doar o trimitere spre anumite lucruri, fenomenologia imaginației la rugăciune este extrem, extrem de complexă.
Doar forumistul care nu practică absolut de loc rugăciunea nu înțelege la ce se referă Părintele.
Nu voi detalia nici eu, deși aș putea scrie chiar acum câteva pagini despre aceste fenomene benigne (până la un punct). S-au scris o mulțime de cărți și articole pe tema asta (nu e nimic secret, cine voiește poate consulta noianul de titluri românești) iar unele le cunosc din practică, precum și din împărtășirile unor prieteni care se îndeletnicesc constant cu lucrarea rugăciunii.

Nu detaliez din același motiv pentru care însuși Părintele poate că s-a oprit: nu ajută nimănui să afle ce poate experimenta omul la rugăciune atunci când permite imaginației să prindă aripi. Dimpotrivă, e mai de folos să o cenzureze.
Curioșilor nu le dăm apă la moară pentru că s-a întâmplat că așa au înnebunit unii: neavînd credință și umilință, s-au apucat de curiozitate să vadă și ei care-i șpilu și, nepregătiți fiind duhovnicește și neavînd un îndrumător, au început să vadă cai verzi pe pereți și au sfârșit în balamuc. Nu voim să fim co-responsabili de asemenea neplăceri (tratabile, din fericire).
Există oameni care, din pricina lipsei de discernământ, din lipsă de experiență și mai ales pe fondul unor tulburări psiho-emoționale au trăit experiențe delirante la rugăciune. Așa încât e înțelept să nu dăm apă la moară în această direcție.
Asta-i tot. Psihologie banală. Doar ignoranții și înfierbântații fanatici pot face din acestea un capăt de țară... Anumite lucruri rămân rezervate inițiaților și se desfășoară, cel mai bine, sub supraveghere.