Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Oare tu te aștepți ca faptele bune să fie trâmbițate?
Sau poate vrei să citim în ziar la rubrica "fapte bune": astăzi, în localitatea cutare, la ora cutare, creștinul cutare a făcut miluință dînd unui cerșetor un covrig/o pereche de ghete/o pătură de lână".
Matei 6, 1-4: Despre milostenie
1. Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri.
2. Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor.
3. Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta,
4. Ca milostenia ta să fie într-ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție."
Vezi așadar că în Ortodoxie pur și simplu lucrează Porunca lui Hristos.
*
Acum vin și eu cu o observație: am observat, ca o caracteristică permanentă a predicilor Patriarhului nostru, apelul neîncetat la miluință, la ajutorarea aproapelui. E vorba despre Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Și alte fapte bune recomandă Patriarhul, constant: rugăciunea, postul, îngrijirea bătrânilor, studiul Scripturii etc. De aici eu înțeleg că în Ortodoxie nu e despărțitură între dogmă și faptele bune. Ci firescul raport de continuitate.
|
1. In V.T. exista legea "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" si se razboiau si razbunau intr-una. Iisus a venit si a spus: "Nu asa! Intoarce si obrazul celalalt...iubeste pe dusmanul tau" si "Cine este fara de pacat sa arunce primul".
V.T. cam este plin de razboaie, violenta, adultere (copii facuti cu alte femei atunci cand prima nu putea sa faca). In N.T. este legea pacii, a iertarii, casatorie monogama, copii daruiti de Dumnezeu totusi dupa rugaciune si nu trimis sa il faca in alta parte.
2. Faptele bune trebuie in anumite conditii mediatizate. Nu trebuie trambitat cand faci tu ca individ o fapta buna, este buna smerenia, dar eu la altceva ma refeream.
Faptele bune, in sensul de initiative in social ale BOR, ale unui preot, trebuie facute cunoscute, ca sa se poata duce oamenii sa capete ajutor.
Ex. preotul care a facut primul cantine pentru saraci, sau parintele Tanase cu copiii, etc.
Da, este foarte bun ceea ce se predica la Patrairahie, dar sa se si aplice. In tara se mai face ceva si este bine. In diaspora suntem insa uitati.
Biserica (aia de care apartine fiecare) si preotul nu poate face nimic. Nu au bani, nu au putere. Nimic.
Si ma mai refeream ca atunci cand este cantarit si evaluat un om (in credinta lui) se pun la socoteala unele, dar altele nu. Se pune la socoteala felul in care stie dogmele si le urmeaza (dus la biserica, rugaciune, post), pacatele (cat ne ocupam sa le gasim si numaram) si nu se pun la socoteala faptele bune.
Si una peste alta se deformeaza realitatea.
Ca sa intelegi mai bine ia pilda cu fariseul si vamesul.
Cati sunt(em) judecati pe aici si nu numai ca nu stim, ca nu intelegem ce citim, ca nu stiu ce si suntem etichetati ca rai crestini (ortodocsi) si primim numai critici si mustrari, dar nici nu ni se stie adevarata fata si viata.
In plus la spovedanie te duci si spui cu multa frica ce pacate ai facut si esti un nimic, si totusi tu stii ca nu este asa si cate faci totusi. Si atunci iti plange sufletul si nu mai stii. Sa le mai faci, esti rau, esti bun?
Da smereniei, dar si cumva dreptatii. Asta vroiam sa spun.
Am citit mai acum cateva saptamani o brosura a parintelui Cleopa ca indreptar pentru spovedanie. Vreo 300 de pacate posibile a insirat acolo si mi-am pus intrebarea: "Dar de unde i-au trecut prin minte? De unde le-a gasit? Pe unele nici nu le intelegi bine la ce se refera. Nici un laic nu a auzit de ele, daramite un monah." In viata n-am auzit sa existe, sa se poata face asa ceva ce scrie acolo. Poate pe la tara sa se intample? Nu stiu.
In schimb nimeni nu scrie o carticica despre fapte bune, despre iubire de aproape, despre felul in care te judeca si iubeste Dumnezeu pentru ele, despre felul in care trebuie sa aplicam Biblia si scripturile si cum sa traim practic pe placul lui Iisus. Asa vreo 300 de idei bune, in loc de pacate.
Poate ca s-ar inspira mai multi si ar fi lumea mai buna.
Si am mai scris eu aici despre golul acela dintre altar/slujba si viata de dupa usa bisericii.
Te duci la biserica, faci totul fiind ortodox, dar pleci de la biserica si trebuie sa te duci la altii sa capeti ajutor (ca aia au, sunt organizati si ofera oricui).