View Single Post
  #15  
Vechi 18.09.2014, 16:53:54
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Când eram închis în castelul fără margini al minții mele, unde îmi părea că am atins libertatea absolută și mă credeam stăpânul unic și deplin al propriului imperiu: eram total de neconvins în discuțiile cu vreun credincios. Orice argument al mamei mele, de pildă, sau al surorii mele care mergea constant la slujbele din biserică, se spovedea, se împărtășea etc., îmi părea nerozie și păcăleală.
Îi găseam pe toți îndoctrinați și, vai, păcăliți și orbi. Lumina era la mine, nu la ei. Uneori îi luam peste picior, alteori eram sarcastic și crud, în general însă îi lăsam cu ciudățeniile lor întrucât nu voiam să îi supăr prea tare. La rândul lor și ei se necăjeau pt. mine și mă lăsau să îmi văd de treburi, rugîndu-se statornic să mă păzească Dumnezeu în rătăcirile mele istețe...
Ceea ce nu cunoșteam atunci este faptul crucial că mintea ruptă de inimă nu poate funcționa normal. După cum mintea care ascultă de o inimă coruptă, bolnavă, pătimașă - funcționează încă și mai prost.

Am învățat din propria experiență că discuțiile cu argumente arareori ating ținta când e vorba de credință. Deoarece omul care trăiește strict în universul mintal găsește mereu un loc sau altul, o planetă sau galaxie întreagă unde să se refugieze și să își păstreze convingerile. Mintea ne apare nouă, muritorilor, ca infinită... E infinită și e a noastră, credem, deci putem să ne desfătăm cât voim cu cele ale minții. Zeci de vieți de am avea și nu putem da de fundul sau de lungul sau de latul universului mintal personal. De aceea, dacă e posibil ca un om să își reînnoiască mintea, aceasta nu se face prin propria minte, ci numai și numai din afara ei. Din afară vin și influențele benefice și cele dăunătoare. Din văzduhuri vin și demonii și Îngerii Domnului. Vin pe multe căi, unele camuflate în lucruri fizice, precum slovele dintr-o carte. Sau camuflate în oameni, în întâmplări, în vise...

Cândva un prieten care sesizase că studiul viului pe cale științifică mă adusese la certitudinea că Dumnezeu Este, mi-a spus: "Pe Dumnezeu Îl vei cunoaște cu inima, nu cu mintea. Citește Scriptura cu inima, nu cu intelectul tău deprins în filosofare și metodologie științifică. Schimbă instrumentul de cercetare! Și vei obține alte date." Prietenul meu din copilărie, un băiat robust și plin de șotii, împreună cu care am făcut multe năzbâtii băiețești în adolescență, devenise între timp preot. Ținea mult la mine și știa că și eu îl iubesc, așa încât mi-a spus limpede ce am de făcut, de voiesc: să reiau legătura cu inima. Ce era aceea inimă, însă, eu nu știam pe atunci... A fost nevoie de câțiva ani buni și de multe întâmplări "de poveste" ca să încep a dibui calea minții mele către sălașurile tainice unde îmi izgonisem inima. Mireasa Domnului din sufletul meu o izolasem într-un turn mai murdar decât turnul Londrei din vechime și zăcea acolo într-o condiție atât de mizeră, încât mai că nu am murit pe loc în clipa când am avut prima străfulgerare a ceea ce făcusem ani și ani...

Domnul a purtat cu blândețe mintea mea către sălașul unde biciuiam fără milă Numele Lui și Chipul Lui din mine. Fiară fiind, eu mușcam și urlam deîndată, la fiecare atingere a harului care mă chema, mă purta, mă răbda... Cu mult mai presus decât o doică preablândă, Domnul m-a îngăduit și instruit, lăsîndu-mă să gust spre lămurire fie sălașurile nebuniei, fie picătura păcii, fie noima întrebărilor bune fie păcăleala întrebărilor proaste, de fundătură.

Atras cu înțelepciune înspre poezie și muzică, prin oameni providențiali, dar și către muncă fizică și intelectuală prin împrejurări dificile ale vieții, precum și prin pierderi majore pe care a trebuit să le îndur, făcîndu-le față cumva, am început de la o vreme să întrevăd drumul către inima mea și să îi percep, la început ca o părere parcă, tânguirea și agonia...

Cu greu mă pot ierta astăzi pentru ce mi-am făcut mie însumi și pentru câtă amărăciune am prilejuit altora prin orbirea mea spasmodică. În special celor care m-au iubit, deși eram cum eram, cu greu mai pot să îmi imaginez cum le-aș putea vreodată cere iertare. Mă gândesc mai întâi la părinții mei și la alți oameni dragi, care m-au iubit și m-au îndurat.

NU, argumentele intelectuale pe tema credinței nu fac decât să întărească contrargumentele celui care încă își ține inima pe jar și ghimpi de fier. Cel care mai are încă mult de pierdut până să ajungă la fundul sacului într-un aspect sau altul al vieții sale, nu se va opri prin dezbateri teologice. Ci încă mai mult se va înrăi, dărîmîndu-se singur.

Nu merg la biserică mai curat decât de obicei în virtutea unei convingeri intelectuale. Așa cum, când am grijă ca nu cumva să put când mă apropii de copiii sau de soția mea pentru o îmbrățișare sau un sărut - nu din rațiuni intelectuale o fac. Nici o teorie savantă nu mă poate face să mă îmbăiez înainte de a îmi îmbrățișa pruncii. Ci numai și numai rațiunea inimii mele îndrăgostite de copiii mei, rațiune care îmi șoptește că așa se cuvine să fiu - curat, când mă apropii de cei iubiți.
Nu mintea îmi spune să mă spovedesc pentru Împărtășanie, ci glasul inimii mele rușinate, umilința ei, datoria și dorirea ei tainică de a fi pe placul și spre odihna Celui iubit.
Câtă vreme inima mea iubește pe Domnul, nu am nevoie de nici un argument intelectual pentru a mă spăla prin lacrimi, prin lacrimi de căință, mai întâi.
Dar eu înainte nu știam că am și inimă și că o siluiam în noroiul cocinii mele sufletești. Eram cu totul nesimțit și orb și surd și bicisnic cu pruncul lui Hristos din mine. Dumnezeu să mă ierte și să mă iertați și voi pentru crimele minții mele împotriva sufletului altoit din noi!
Reply With Quote