Iustin, cred că îți scapă ceva: Hristos nu vine cu nici o "noutate mare". Dintotdeauna Iubirea a fost relația lui Dumnezeu cu omul. Ce altceva e VT dacă nu un șir de lupte între Iubirea Părintească și iubirea de sine a fiilor, uneori, dar mai ales nepăsarea, nerăbdarea și rebeliunea lor?
Mi se pare că e o mare, foarte mare greșeală să credem că NT aduce nou Iubirea. Doamne ferește de așa eroare de înțelegere! Păi nu văzuși pe Moise? Pe Avraam, pe Isaac, pe Isaia etc.? Nu e deloc iubire pe aici? Nici în purtarea de grijă a Domnului pentru poporul ales nu e Iubire? Dar ce este, în acest caz? - Nepăsare? Ură? Uitare? Dispreț?....
Cele 10 porunci nu sunt diferite de Porunca dată nouă de Iisus ci sunt conținute în ea. Altfel spus, dacă voiești să respecți Porunca Iubirii, care e formulată SINTETIC, e nevoie să înțelegi în ce constă ea, adică să o conștientizezi ANALITIC, DESFĂȘURAT PE COMPONENTE - să nu ucizi, să nu fii desfrânat, să nu furi etc. ...Nu e nici o adăugare, precum îți pare, ci e o condensare a tuturor acestora formulate prin Moise. Domnul arată miezul lor sintetic, obârșia lor și pur și simplu ce înseamnă ele în început dar și în final: iubirea. Iubirea jertfelnică. Jertfirea de sine, a iubirii egoiste, a egofiliei, a narcisismului.
Poruncile date de Domnul sunt operaționalizate (devin efective, practice, acționale) prin poruncile date lui Moise.
Să nu le despărțim, așadar, că ne încurcăm la minte și la praxis...
"În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii." (Mat. 22, 40)
Nu zice că sunt depășite ori negate, nu zice că nu sunt valabile, nu zice că le-ar strica. Ci le strânge sintetic într-o viziune deplină.
(Oare nu înțeleg eu bine?... Corectați-mă, vă rog frumos, de greșesc.)
P.S. Iubire, iubire, dar să adăugăm: jertfelnică, anume cu jertfire de sine. Cum anume jertfesc? - Ne zice Dumnezeu prin Moise, pe liniuțe, în detaliu. Mai zice și prin David în Psalmul 50, în alt ton, deasemenea sintetic... Vezi că Domnul nu aduce "nimic nou"? Ci plinește, cu vorba și cu fapta, ceea ce a fost dintotdeauna, din vecie: Iubirea. Iubirea Jertfelnică. Desăvârșita Dragoste Dumnezeiască.
Last edited by Ioan_Cezar; 16.09.2014 at 02:01:51.
|