Subiect: nunta mixta
View Single Post
Vechi 13.09.2014, 18:55:16
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Copiii pot recepta mesajul Evangheliei foarte de timpuriu și foarte bine, mai bine chiar decât adulții (care sunt deja deformați sufletește și plini de convingeri eronate prin prisma cărora interpretează sucit Scriptura).
Copiii gândesc cu inima și găsesc absolut firesc Cuvântul.
Ei au o disponibilitate de a ierta (și de a înțelege și răsplăti pe cei care iartă) net superioară adultului. Ei nu iartă din buze ci din tot sufletul. În primul rând ne iartă pe noi adulții, care îi masacrăm sistematic în tot ce au ei mai bun și totodată ne lăudăm că îi "educăm". Iar ei ne iartă într-un mod uluitor, total.
Copiii mei, în special Tudor, aveau deja la intrarea în școală o lectură aproape completă a Bibliei și o sistematizare deja consistentă a ideilor de bază. I-au ajutat mult cărțile și revistele cu tematică biblică apărute în ultimii ani. Precum și seria de reviste cu prezentarea vieții câte unui Sfânt (Dimitrie, Parascheva, Gheorghe etc.). Foarte mult participarea la slujbe, unde ei merg de obicei cu o mare disponibilitate, cu dragoste.
În școală la orele de religie (nivelul cls. I-II) ei discută de obicei de la egal la egal cu profesorii. Am participat și eu la câteva lecții, dialogul întrece cu mult, uneori, nivelul unor discuții de aici de pe forum, să fiu iertat de sinceritate. Duhul copiilor este viu și bogat și surprinzător de informat.
Memoria lor excepțională le permite să reproducă, la nevoie, rugăciuni lungi, capitole din Scriptură sau cărți întregi (în rezumat, în idei principale).
Pot cânta cea mai mare parte a slujbelor, avînd uneori nevoie de mici indicații ajutătoare (pentru respectarea tipicului).
Fac conexiuni bogate și precise între diverse cărți ale Scripturii, între VT și NT.
În biserica din satul meu natal, de câte ori merge Tudor este copil de altar, îndeplinind cu ușurință toate cerințele; el este cel care spune Crezul, mai face și altele care presupun o bună înțelegere a Liturghiei.
Am sesizat că majoritatea tâlcuirilor lor sunt parcă rupte din scrierile Părinților. Deseori ei ne corectează gândirea, când începem să fantazăm sau să interpretăm abuziv, prea speculativ. Au repere simple, ferme, clare. Nu rătăcesc.
La ora de cateheză de după Sfânta Liturghie diaconul se mulțumește uneori doar să puncteze câteva repere ori să ofere unele date istorice - restul îl poartă copiii, cu vârste între 6 și 14 ani...
Fericiți cei curați cu inima!
Cu adevarat fericiti! Felicitari, sunteti un fericit ca ii aveti! Cred ca e o adevarata bucurie sa ii cunosti! Poate vor ajunge preoti! Bine ar fi!
Doamne ajuta!
Reply With Quote