Subiect: nunta mixta
View Single Post
Vechi 12.09.2014, 09:36:18
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Daca ai fi spus, sunt sigur ca Iisus ar fi facut la fel pentru ca Il cunosc, era altceva. Insa , a spune - sunt sigur pentru ca asa gandesc eu - este o mare eroare de logica. Iti dai seama ca mintea ta nu poate fi infailibila ca sa iti poata da siguranta pe care o afirmi.

Cum ar fi facut oare Iisus?

"1 Așadar, dacă e vreun îndemn în Hristos, dacă e vreo mângâiere a iubirii, dacă e vreo împărtășire a Duhului, dacă e vreun dor și vreo îndurare,
2 împliniți-mi bucuria de a gândi la fel, de a avea aceeași iubire, un singur suflet, aceeași cugetare.
3 Nu faceți nimic din duh de ceartă, nici din slavă deșartă, ci'ntru smerenie unul să-l socotească pe altul mai de cinste decât pe el însuși.
Sir 3:18 Rm 12:10 Ga 5:26 1Ptr 5:5
4 Nimeni să nu caute doar spre ale sale, ci fiecare și spre ale altora.
5 Aveți în voi gândirea aceasta, care era și în Hristos Iisus." Epistola catre Filipeni, cap. 2 - smerenia crestina si smerenia lui Hristos

Cred ca prin "sunt sigur ca Iisus ar fi facut la fel" de fapt se refera la faptul ca Iisus SIGUR NU ar fi facut la fel. Eu cel putin asta am inteles si sunt convinsa 80% ca m intels bine (da, ma poate bate procentul de 20%, nu zic nu).

Asta cu daca te nasteai in locul a aveai religia x si daca te nasteai in locul b aveai religia y e cat se poate de plauzibila. Daca te nasteai intr-o tara musulmana esti atat de sigur ca tot ortodox erai? Care erau sansele sa fi devenit ortodox intr-o tara musulmana?
Aici vorbim vorbe, pentru ca nu exista probe, iar convertirile de la musulmani laortodocsi sunt foarte rare si unele facute doar de dragul sotiei/sotului, fara o insusire adevarata religiei ortodoxe. Si vice-versa e la fel e valabil. Cate convertiri s-au facut doar ca se se poata casatorii oamenii? Raspuns: o multime, pentru ca, nu conteaza ca doi oameni se iubesc si vor sa-si imparta grijile si bucuriile, sa isi faca o familie impreuna pentru tot restul vietii, lor le interzice biserica sa faca asta daca unul dintre ei nu se converteste. Si asa ajung oamenii sa nu mai creada ce spune si Sfanta Scriptura: "Iisus este iubire". Nu mai cred oamenii asta pentr ca li se bemonstreaza exact de cei din biserica faptul asta, prin simplul motiv ca poti sa iubesti cat vrei, daca nu te/se convertesti/converteste, nu te cununa. Frumos mod de a arata ca Iisus ne-a invatat sa iubim pe toata lumea, sa fim buni cu toata lumea, sa daruim la toata lumea; n-a specificat Iisus sa-i iubim doar pe ortodocsi, sa darium doar ortodocsilor si sa fim buni doar cu ortodocsii. Iisus a incercat sa aduca pacea si iubirea in lumea asta, si a reusit, pana intr-un punct, de unde unii si-au luat-o in cap si au pus consitii iubirii, bunatatii, daruirii. Te iubesc doar daca esti ortodox, sa iubesti doar un ortodox etc.
Si e general valabil, chiar daca exista (nu stiu cati, sincer) preoti care nu cred cu asa mare tarie in asta. OK, ramai ortodox si ramai la convingerile tale si NU incerci sa i le schimbi celui care are alte convingeri, iar daca nici el nu incearc a iti schimbe convingerile, care e problema?
Credeti ca in familiile mixte nu se ajunge la un consens cand vine vorba de botezul copiilor? Chiar credeti cu atata tarie ca daca cineva nu e ortodox il paste iadul? Ati/Am vazut voi/noi vreun cineva neortodox care a se intoarca din mormant sa zica "sunt in iad, si asta pt ca nu sunt ortodox" sau pe cineva din rai sa vina sa zica "Suntem doar ortodocsi aici"? Dumnezeu e muuuult mai maret decat ne putem imagina noi; Dumnezeu are o alta logica decat a noastra, si nu poate sa vina sa-mi zica cineva ca "da, bai, sotul tau merge negresit in iad ca e reformat". Exista sansa, exact asa cum exista sansa ca ortodocsii sa mearg in iad. Depinde si de ce lucruri faci in viata.
Ok, nu stiu de ce am inceput cu asta, dar ma opesc aici; oricum o sa-mi sariti in cap, cel putin jumatate de forum.

pt abaaaabbbb63: Daca cineva e ortodox si practicant pe de-asupra, nu e indoctrinare sa iti cresti copilul cu aceleasi convingeri; copilul oricum va ajunge la o varsta in care va stie exact despre ce vorbesc parintii, si isi va face atunci alegerea; si ateii si celelalte confesiuni crestine, tot din ortodocsi se trag la origine; sunt doar oameni care, la un moment dat, aveau alte convingeri sau nu mai credeau in ce au fost invatati. Copilul, care ajunge la o varsta va avea sti sa ia o decizie in cunostinta de cauza; oricat de indoctrinat ai fi (in orice domeniu) ajungi la un moment dat sa te intrebi daca e chiar asa sau nu, si in functie de raspunsurile care le gasesti la intrebarile tale, alegi sa crezi sau nu, sau sa crezi unele lucruri si altele nu. E simplu. Si e absolut normal ca 2 parinti e aceeasi religie/confesiune sa isi creasca copilul in spiritul aceleiasi confesuni/religii.
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.

Last edited by Corinusha; 12.09.2014 at 09:47:46.
Reply With Quote