View Single Post
Vechi 10.09.2014, 18:36:38
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Voi lăsa acum considerațiile pe tema frumosului în seama câtorva articole și voi spune doar că am regăsit (am conștientizat din nou) un vechi motiv pentru care oamenii (noi, oamenii, chiar noi, creștinii botezați) nu vin la slujbele Bisericii și, în genere, nu sunt atrași de Biserică: nu prea e "frumos", zice-se...
O lume de reguli și tabieturi, o disciplină cam demagogică, idei învechite, filosofii depășite, oameni jerpeliți și posaci, oameni care plâng, oftaturi, morți, lumânări etc....
Azi am vorbit cu un om care, când am adus vorba despre slujbele din biserici și despre viața creștină în general, mi-a spus sec: "nu găsesc nimic frumos în asta"... Și mi-am dat seama că nici eu nu găsesc, vai, uneori/deseori... Nenorocită situație.
Mă întreb cât suntem noi înșine, creștinii care mergem de obicei în biserici, de receptivi (și participativi) la frumusețea și frumosul din Biserică...
Dacă nu pot verbaliza, fie și în cuvinte simple (sau îndeosebi așa) Frumosul Bisericii, oare Acesta îmi este cu adevărat cunoscut? Îl experiez cu adevărat? Și nu mă amenință și pe mine pericolul de a pierde "gustul" pentru cele liturgice?

Când iubești pe cineva, când ești cu adevărat îndrăgostit de cineva ai simțământul frumosului. În multe sensuri...
În mod obișnuit îl găsim frumos pe cel iubit, vorbim și gândim frumos despre el, ne bucurăm de el ca de orice lucru frumos, avem simțăminte frumoase. Nu prea ne e drag de ceva urât...
Iubim noi frumusețea Bisericii? O putem numi, descrie, povesti mai departe?... Participăm la ea? Simțim nevoia să vorbim despre ea?

Trăiesc în bine și adevăr dacă nu am simțământul și conștiința și preocuparea Frumosului? Poate fi ceva sau cineva bun și adevărat dacă nu este și frumos?

Părintele Sofian Boghiu zice undeva într-un interviu cam așa: "Da, am trăit multe lucruri frumoase în viață... O sărbătoare de Paști, un praznic, slujbele noastre..."
Oare ce o fi vrut să spună Părintele?

http://ziarullumina.ro/spiritualitat...nta-religioasa

http://ziarullumina.ro/interviu/nimi...e-lui-dumnezeu

http://www.pemptousia.ro/2012/11/poe...ca-ortodoxiei/

Îi mai arde cuiva (inima) astăzi, în lumea spiritului funcționalist, de Frumosul Bisericii?
Imi plac florile din vaza de la iconita, mirosul de tamaie, corul bisericesc in special cand canta Sfanta Liturghie de Gavril Muzicescu, felul corect, frumos, si inaltator in care canta diaconul din biserica noastra, batranica garbova care vine duminica de duminica la biserica si nu sta pe scaun, ci mereu in genunchi si in picioare, predicile tuturor preotilor si stilul fiecaruia in parte, femeia saraca, imbracata saracacios dar extrem de politicoasa si de de calda, batranelul ce sta in genunchi langa copii si isi face cruce cu niste miscari largi si care se impartaseste in fiecare saptamana, batraneii care vin cu cosuletele pentru bani care sunt mereu zambitori si spun Doamne ajuta, un grup de femei care mereu stau impreuna impart anafura intre ele si cu randurile din spate, fac multe inchinaciuni si sunt imbracate foarte frumos cu baticuri frumoase, toti copiii care vin la impartasanie care sunt foarte frumosi si dragalasi, icoana Maicutei Domnului si Mantuitorului, Scriptura aurita, barbatul intre 2 varste care mereu canta in timpul Liturghiei si spune mereu Doamne iarta-ma, oamenii care dau raspunsurile pe tot parcursul liturghiei.

Last edited by aubergine; 10.09.2014 at 18:38:45.
Reply With Quote