Subiect: Ecumenism?
View Single Post
Vechi 09.09.2014, 20:32:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Gresit din punct de vedere istoric.Luther a ajuns la aceasta concluzie cand era inca membru pe deplin al Bisericii romano-catolice.In al doilea rand Luther nu isi facuse in scop din a parasi BC dar intrucat nu si-a retractat afirmatiile,mult mai ample,a suferit pedeapsa respectiva.Nu a fost exclus si apoi a afirmat,este fix invers.A afirmat si apoi a fost exclus.Nu inteleg de ce tineti sa deformati adevarul istoric.Papa Leon X i-a cerut sa retraga 41 de propozitii,care includeau cele 95 de teze,inclusiv cele referitoare la comertul cu indulgente.Luther refuza si este excomunicat in ianuarie 1521.
Eu am zis-o ca o ironie. Asta nu inseamna ca nu Luther a inventat Sola Fide, nu are importanta in ce comunitate era atunci. In acelasi timp, eu am vrut sa scriu ce s-a intamplat dupa excluderea din BC. Nu e greu sa ne dam seama ca Luther si-a formulat dogmele in care avea o mai mica importanta preotia (si, implicit, ce fac preotii, adica Tainele, asa cum erau la catolici - desi ei nu au Taine) si datorita faptului ca nu mai era in BC, considerata de ei singura Biserica. Iar BC spunea in acele timpuri ca nu se poate mantui cineva in afara ei. Sola Fide pare solutia ideala, trebuie doar sa crezi si restul vine de la sine, nu mai e nevoie de preoti si transmiterea preotiei. Dar e o explicatie puerila din punct de vedere teologic, pentru ca stim ca si iudeii aveau credinta in Dumnezeu, ea exista deja, nu a adus-o Iisus. Credinta in Iisus era nevoie ca oamenii sa se boteze si sa primeasca har (prin punerea mainilor), acestia erau pasii, nu doar primul pas, credinta.
Reply With Quote