View Single Post
  #7  
Vechi 25.08.2014, 23:17:48
abaaaabbbb63
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de bluester Vezi mesajul
Cu toate ca nu cunosc multe notiuni de biochimie , o sa incerc sa te ajut.

Din cate stiu eu , hormonul numit oxitocina (ocitocina) are ca actiuni principale contractia musculaturii uterului in timpul nasterii , dar ajuta si la expulzia laptelui din sani. Pe plan secundar , nu cunosc efectele acestui hormon... insa este posibil ca oxitocina sa ajute la aparita sentimentelor de iubire , de relaxare. Dar asta nu inseamna ca hormonii pun control total pe creier , ci iti creeaza anumite stari... pe care le poti suprima cu niste vointa.
Un alt exemplu , ar fi hormonii sexuali : testosteronul- la barbati , iar la femei estrogenul si progesteronul. La barbati , testosteronul ajuta la dezvoltarea scheletului,musculaturii , ingrosarea vocii si multe altele. Totodata testosteronul poate provoca anumite stari de agresivitate dar si senzatii de tipul "macho man". Dar , cum spuneam mai sus, hormonii nu pun stapanire pe creier , iar omul se poate controla chiar daca homonii respectivi ii creeaza anumite stari. Constiinta este libera indiferent de cantitatea de hormon din sange.
Ar fi chiar o nebunie sa ne motivam pacatele prin faptul ca avem uneori cantitati mai mari de hormoni in sange. Daca am da vina pe hormoni pentru faptele imorale, toti violatorii,pedofilii si criminalii ar scapa de inchisoare.
Sa tinem minte ca hormonii nu sunt singurii care provoaca reactii chimice in corp. Ei doar influenteaza fie fizic, fie psihic ce se intampla, mai intens sau mai putin intens. Desigur ca daca inghiti ocitocina, n-o sa aiba un efect asa de accentuat, dar alti hormoni, cum ar fi adrenalina, provoaca efecte instante si puternice (Asa zisele shoturi de adrenalina, care tin persoane ranite in viata, ba chiar ii face capabili sa danseze cu un picior lipsa)

Cand anatomia zice ca corpul nostru este stapanit de reactii chimice, nu se refera numai la hormoni. De la reactiile chimice "clasice" din stomac, pana la modul in care un neuron transmite informatia, sau modul in care creierul stocheaza informatia, totul este o mare suma de reactii.
Reply With Quote