Am avut simțământul, nu știu de ce, în timp ce citeam materialele oferite pe topic, că Părinții și teologii noștri apelează, să zic așa, la un mic truc binecuvântat.
Anume, cunoscînd bine cât de mult ținem noi oamenii, în mod firesc, la copiii noștri (că nu e om să nu-și iubească pruncii), au folosit acaeastă înclinație a noastră firească pentru a ne trezi și pe noi, însă în plan duhovnicesc.
Pentru că, de fapt, care-i mesajul? Doar că s-a găsit o explicație pentru bolile ori vulnerabilitățile copiilor?
Mă tem că acest mesaj e unul secundar.
Accentul este pus, cred, pe calitatea vieții noastre de credință. A vieții noastre duhovnicești, lăuntrică și cu manifestări în relațiile cu aproapele. Toate aceste semnale de alarmă care arată spre copii au darul să trezească în noi (pe ocolite, prin folosirea chiar a înclinației noastre firești și chiar în ciuda ei) prospețimea râvnei duhovnicești. Pentru că noi, lumeștii, ne jenăm să părem cuiva râvnitori, în schimb avem permisiunea lumească să ne dăm de ceasul morții pentru copii... Nu-i așa? Ai văzut vreunul să jelească, să sufere câinește pentru că nu îi merge rugăciunea? Se plâng mulți de treburi ca acestea? Dar ia să poposim într-un taifas oarecare, ori poate chiar în tinda bisericii, și să vezi câte drame de familie, câte ofuri și oftaturi auzim, mai ales privind necazurile copiilor... Așa suntem majoritatea, noi cei cu copii și griji de familie.
Din păcate, deși suntem dispuși să ne dăm viața oricînd pentru copiii noștri, pentru viața noastră duhovnicească nici măcar la o rărire a frecventării unei deprinderi păcătoase nu suntem dispuși să recurgem, deseori.
La mine, cel puțin, acesta a fost impactul. Trezește-te, nerodule, că viața ta e în mare neregulă!...
Am sesizat, mai ales din scrisorile cuvioșilor pentru oamenii din lume, că Părinții luptă din greu pentru ca noi să ieșim din sfera, mult mai mare decât bănuim, a grijilor noastre lumești. Ei îi zic duhovnicește, noi o tot răstălmăcim lumește... Ei ne trag către Cer, noi îi dăm cu grijile noastre pământești... Și ne mai plângem ba că nu avem rugăciune, ba că suntem mânioși ori posaci etc.
Ca urmare, cred că orice sfat al unui Părinte legat de viața noastră de zi cu zi e bine să fie mereu gândit ca pe un mesaj cu miză duhovnicească, fie ea și implicită.
Ne place să ne pese de alții, facem pe eroii pentru copii, pentru soț ori soție, dar să mai facem o metanie ori să sporim privegherea ne e mereu parcă o povară...
Deci aceste articole despre transmiterea genetică a păcatului mie îmi par un deget care arată, dinspre Hristos, în primul rând spre duhul nostru căzut, cu intenția de a-l reanima, și abia apoi spre diverse explicații genetice secundare.
Înțeleg că Părinții vor, cu orice prilej și cu orice mijloc, să ne facă mai responsabili pentru viața noastră duhovnicească. Dacă noi nu voim de bunăvoie, ei apelează, în disperare de cauză ca să spun așa, la pasiunile noastre firești. Doar, doar, o mai pica vreo lacrimă curată din ochiul cuiva... Că mare e negura patimilor care înlănțuiesc sufletul robit al omului!
Toate cele bune, Doamne ajută!
Last edited by Ioan_Cezar; 25.08.2014 at 04:26:27.
|