View Single Post
Vechi 14.08.2014, 10:24:39
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit Nu sunt de vreo parte, sincer...

...doar ca ma enerveaza isteria evlavioasa, oriunde o intilnesc. Deoarece nu cred in cultul sfintilor, vad aceasta evlavie ca pe un fel subtil de apostaziere de la cultul lui Dumnezeu.
Unii il admira pe Boca pentru diferite motive (care sunt reale, in mare parte), altii dau cu bita bisericismelor si canoanelor de tip "aglutinare sub steag" si "nu cititi carti "eretice" sau priviti/pictati icoane "papistase", ca treziti organizatia, adica Biserica, din somnul confesionaliceste narcisist, si se supara pe voi". Si acestia au motive, de obicei psihologic-organizationale, sa sustina pozitia lor.
Totusi, frati si surori: putin echilibru.
Cei care postuleaza ca Arsenie Boca e sfant sa fie, la o adica, dispusi sa recunoasca caa gresit.
Cei care arunca cu noroiul mucegiat al sinodalismelor narcisist-"marcatoare de teritoriu" si cu alte bisericisme ruginite, numindu-l pe ieromonahul mutat la Domnul, Arsenie Boca, "vrajitor", "eretic", "inselat", etc., sa fie capabili, la o adica, sa isi recunoasca greseala si sa ceara scuze.
Simplu.
In credinta mea autocompilata pe un framework ortodox, dar cu surprinzator (pentru unii) de multe elemente pelagianiste, recunosc ca de exemplu o privesc pe Faustina Kowalska ca Sfinta Faustina. Si gasesc ok si icoana si devotiunea ce i-au fost inspirate de Domnul. Asta nu ma face "vrajitor", "inselat", "vorbind cu dracii", catolic sau altceva. Sunt ce sunt, pur si simplu nu inghit ideea de a fi un borcan uman cu o eticheta confesionala prefabricata de altii. De aceea mi-o iau deseori de la toti "cumintii agregati sub steag confesional/ideologic". Insa tot de asta sunt tolerant.
Asa ca, usurel cu tonul.
Detractorii lui Boca, ati gasit vreo dodvada ca lucra cu Ala de Jos?! Invocatii, chestii? Nu? Atunci taceti si alsati bisericismele. Daca vor fi gasite dovezi, dar de catre persoane obiective, atunci asta e. Dar pina tunci, putina tacere nu strica. Mai adauga ceva decenta si oarece merite de mantuire.