Că vedem cu toții un semn, de pildă un X, e una.
Modul cum interpretăm ceea ce vedem, e alta.
A vedea un semn ține de fiziologie. Orb doar să nu fii.
A-i găsi un sens, a elabora o semnificație, a face o interpretare - asta nu mai ține de fiziologie ci deja de cultură. Educație etc.
Simpla prezență a unui semn nu implică automat necesitatea unei singure interpretări, a unei singure poziții.
Dacă pronunț un cuvânt sau un șir de cuvinte, asta înseamnă că am un atașament afectiv față de semnificatul indicat de semn? Că promovez ceva? Că am aderat și susțin?
Dacă spun, bunăoară, CASTRAVETE, asta înseamnă că iubesc castravetele? Iar dacă găsesc scris viperă sau pui de viperă într-un verset biblic, asta înseamnă că oratorul iubea șerpii și îi preamărea?
Ceea ce a lucrat Arsenie Boca în pictura Drăgănescu este înainte de toate o vastă compoziție.
S-ar cuveni mai întâi să vedem ce are de spus despre această lucrare un om din domeniul artelor plastice.
Nu am întâlnit până acum o pagină de critică venită din partea catedrei de Artă Sacră de la facultatea de Teologie X sau Y din România sau de aiurea.
Nici de la iconarul nostru de pe forum, cuvânt care ne-ar fi adus, cred, oarecare orientare și înțelegere.
Un lucru e cert, însă: comentariile spumoase ale celor doi teologi din care s-au dat citate mai sus nu sunt altceva decât abordări superficiale, caraghioase, foarte înguste și vădit tendențioase la adresa Părintelui. Stilul bine cunoscut al criticii cu tendință, din vremea ceaușismului. Suntem demult sătui de chestiile astea, tovarăși!...
În fond, oamenii aceștia nu demonstrează nimic, afară doar de faptul că au o tendință agresiv-îngustă de a se lua de cine nu-i prea bagă în seamă. Or fi plătiți bine? Poate da, poate nu, cert e că zgomotul pe care îl fac ei nu are alt impact asupra contemplării și interpretării lucrării de la Drăgănescu decât ar avea urletul pikamerului de sub geamul meu, care nu mai tace de vreo oră, asupra creșterii unei tufănele în grădina mea de la țară.
Pictarea lui Ulfila și a lui Francisc pe pereții bisericii constituie un act care, dincolo de îndrăzneala lui evidentă (în raport cu stereotipia unor lucrări precedente), îndrăzneală pe care o au întotdeauna artiștii autentici, încă își așteaptă tâlcuirea.
Cert îmi pare, dacă nu mă înșel prea tare, că existența unui personaj într-o operă nu garantează nimic prin sine. Așa cum Biblia e plină de scene crunte și de personaje odioase, printre care și stăpânitorul lumii ăsteia, dar rămâne povestea cea mai frumoasă a iubirii și dreptarul nostru în lupta dintre viață și moarte, așa și lucrarea de la Drăgănescu are/este un mesaj care mai întâi trebuie evidențiat și abia apoi evaluat.
Problema rămâne deocamdată deschisă și bine ar fi să auzim și opinii ale unor cunoscători în domeniu.
Dacă ar voi Mihail să pună câteva cuvinte...
Last edited by Ioan_Cezar; 11.08.2014 at 20:23:36.
|