View Single Post
Vechi 08.08.2014, 15:47:15
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Multumesc Mihnea.
Interesanta si varianta ta.
Cu o singura exceptie.

Eu nu inteleg cum vezi (sau altii) harul.
Ce inseamna acel har pentru tine?
Pentru mine inseamna credinta si modul de a o trai.

Dar cred ca nu e vorba numnai de harul dat de Dumnezeu.
Dumnezeu da tuturor har prin Botez si celelalte Taine.
La toti.
Si de primit? Eu cred ca-l primim toti cei care credem in Dumnezeu.
Dar depinde cum il folosim.

In pilda este vorba despre persoane credincioase (poate chiar oameni ai bisericii - monahi, preoti etc.)
Si toate aveau har, da? Toate aveau la ele candele cu ulei.

Unii nu stiu sa-l foloseasca. Cat este vina lor si cat a altora si care sunt motivele, nu stiu.

Dar acest har se poate darui, imparti. Prin fapte bune si iubire.
Fecioarele au fost trimise sa cumpere har. De la cine? Ca inseamna ca nu Dumnezeu le dadea.
Au fost trimise sa cumpere ca sa aibe pentru cand o veni Mirele.

Aici ma gandesc eu ca e vorba de har in forma de fapte buni si iubire, care se poate (si trebuie) impartit cu altii. Exact ceea ce spui tu cu iesitul in lume, sa-i ajutam pe ceilalti.

Exact prin asta ne mantuim si pe noi si pe ceilalti din jurul nostru. Eu asa inteleg.
Nu mai stiu unde am citit ca te intreaba Domnul la Judecata de Apoi pe cine ai mai adus cu tine.

Mantuirea nu este numai o treaba indviduala si personala.
Noua ne spune preotul ca este bine sa ne rugam pentru altii, sa facem diverse fapte, caci prin asta ii ajutam sa se mantuiasca si ei.

In exemplul tau cu impartasitul.
Cand tu te impartasesti nu inseamna numai faptul de a lua la biserica Trupul si sangele Domnului.
Pentru asta tu te pregatesti si te schimbi (se presupune): postesti, iti pregatesti sufletul, te rogi, faci fapte bune, eviti pacatele.
In acest mod intretii "candela" si harul si le daruiesti si celorlalti (ca esti mai bun, ca druiesti iubire si fapte bune).

Eu asa inteleg. Poate ca nu totul imi este foarte clar sau corect...
Repet mi-a placut si varianta pe care am dat-o on link. Ai citit-o?
Si tu spui multe lucruri corecte.

P.S Am uitat aspectul cu "cumparatul" harului si pretul lui. Eu inteleg ca Dumnezeu ne da harul gratuit.
Nu vrea plata.
Pe de alta parte rezulta ca fecioarele trebuie cumpere uleiul, se spune prin fapte bune.
Nu pot sa explic.
Mai exista un pret pe care il platim pentru credinta: renuntarea la unele lucruri omenesti (la unele alimente, la sot/sotie prin postul trupesc, monahii renunta la lume si familie si copii, renuntarea la timp pentru odihna sau alte lucruri ca sa mergem la biserica, sau sa ne rugam etc.). Oare asta inseamna cumparatul uleiului? S-ar putea...

Last edited by sophia; 08.08.2014 at 16:02:46.
Reply With Quote