Aceasta pilda este und din cele cateva care se pare ca nu numai pentru mine sunt mai greu de inteles ca semnificatie si contravin logicii omenesti.
(celelalte ar fi: Fiul risipitor si Femeia Samarineanca)
Exact aceiasi intrepare mi-o pun si eu, ca si autorul firului.
Si mie mi se pare la fel ca si lui, ca problema nu este rezolvata cu adevrat dupa invataturile crestine.
Acum fiecare incearca sa gaseasca explicatii si talcuiri.
Preotii vostri ce spun? I-ati intrebat? V-au lamurit?
1. Inclin sa dau dreptate lui Cristi, ca numarul nu are importanta. Poate doar proportia (jumate-jumate).
M-am uitat pe un link dat de Florin cu explicatia numerelor in Scripturi.
N-am inteles de unde au ajuns in Filocalie. Nici nu ma pricep.
Mi se pare insa cam exagerat sa ne bazam numai pe niste numere in a talcui niste pilde.
Nu stiu, sincer ma intreb uneori daca Iisus chiar a vrut ca pildele si invataturile sale sa fie atat de greu de patruns si ne-la indemana oamenilor.
Parca n-as crede, ci dimpotriva.
Mi se pare ca si cum la scoala un profesor isi complica si codifica ceea ce preda, ca sa nu inteleaga elevii.
Si ma mai intreb cum si ce au inteles apostolii?
Cred ca din cauza asta (a numerelor) putem cadea in "pacatul" sau greseala de a pierde alte semnificatii mai profunde ale pildelor.
2. Revenind la pilda cu fecioarele, indiferent cate au fost ele si de explicatia cu numarul lor.
Intrebarea mai importanta o vad in aspectul individualismului, "egoismului".
Numai unele ajung sa se mantuiasca.
Cineva spunea aici ca uleiul acela reprezinta har si iubire si ca nu este al fecioarelor, ci dat de la Dumnezeu. Si de ce atunci numai unora dintre ele?
Si de ce se poate cumpara (cumparam har?) din targ?
Nu stiu, ne pierdem si in simboluri atunci.
De ce fecioare si nu feciori, tineri, batrani etc.
S-ar putea sa fie ceva foarte simplu si sa nu vedem padurea de copaci.
De ce sa fi dat Dumnezeu numai la unele har si iubire si nu la toate?
De ce cand se vorbeste peste tot de milostenie si iubire de aproape si ca nu ne mantuim singuri, aici fecioarele nu impart har si iubire, ca se mantuoisca toate? De ce sunt trimise unele din Casa Domnului si unde?
De ce se inchide usa, cand Dumnezeu este mereu cu noi?
Si multe alte intrebari...
Mi se pare foarte interesanta analiza lui Ioan_Cezar, dar nu stiu de unde aduce atatea elemente. Nu se pune nicaieri cum au trait fecioarele si ce au facut si alte lucruri pe care el le descrie.
Si in fond se putea intampla oricareia dintre ele sa se termine uleiul sau sa stinga candela.
Si de ce se aseamana Imparatia Cerurilor cu poveste acestor fecioare.
Despre care Imparatie este vorba?
Poate ca e vorba despre oameni si credinta lor. Poate ca este o legatura cu pilda cu fariseii?
Si la inceput au avut toate ceea ce le-a trebuit, indiferent ce insemna acel ulei si acele candele...dar nu toate au avut grija si s-a terminat uleiul.
Nu stiu.
Cautand pe internet sa recitesc pilda, am gasit acest articol. Foarte interesant. Nu stiu nimic despre autor.
http://articolecrestine.com/seriale/...-fecioare.html
"Pilda celor zece fecioare si Pilda talantilor surprind aspecte din viata bisericii care trece printr-o perioada speciala-sfarsitul timpului de har, adica perioada din imediata apropiere a revenirii Mantuitorului."