View Single Post
  #5  
Vechi 22.07.2014, 17:10:48
cristirg cristirg is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 577
Implicit

SF. ILIE LĂCĂTUȘU (1909 – 1983)
Este un PREOT LEGIONAR care s-a sfințit nu în mijlocul pustiei, ci în prigoana comunistă, îndurând fără compromisuri umilința vieții de întemnițat.
A fost arestat în mai multe rânduri și a cunoscut regimul crunt de la Canal, fiind inclus în brigada de preoți destinată exterminării.
Trupul neputred al Părintelui, în greutate de 7 - 8 kg, a fost găsit la 15 ani după moartea sa, în 1998 (în cripta familiei, cu ocazia înmormântării soției), în condițiile corespunzătoare sfintelor moaște: frumos mirositor, uscat și ușor, cu pielea de culoarea alunului, păstrându-și dimensiunile și aspectul, și, privindu-l, provoacă bucurie duhovnicească, dând impresia unui om care doarme.
Vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor, ÎPS Teodosie Snagoveanul a oficiat o slujbă de dezlegare pentru eventualele păcate mari sau anateme care ar fi împiedicat trupul preotului să putrezească și a recunoscut că se afla în fața unui caz clar de sfințenie.
In prezent moaștele Părintelui Ilie Lăcătușu se află în cripta de la cimitirul “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Giulești (București), într-o raclă deschisă de sticlă, unde pot fi văzute în fiecare duminică după Liturghie.
Prima icoană a Sfântului Ilie Mărturisitorul a fost pictată pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Petru Vodă din jud. Neamț.
Părintele Ilie Lăcătușu s-a născut la data de 8 dec. 1909 în satul Crăpăturile din jud. Vâlcea, fiu al unor țărani simpli, dar cu credință în Dumnezeu. Tatăl era dascăl (cântăreț bisericesc), ceea ce a dus la apropierea copilului de Biserică.
Urmându-și chemarea, se înscrie la Seminarul Teologic "Sf. Nicolae" din Rm. Vâlcea (1923-1930) pe care îl absolvă cu Diploma de Virtute "pentru aptitudini sufletești care îl disting între colegii lui".
Se căsătorește cu învățătoarea Ecaterina Popescu și urmează Facultatea de Teologie din București pe care o absolvă în 1934.
Devine legionar, ca mulți alți confrați din generația sa: Ion Dumitrescu-Borșa (comandant legionar al Bunei Vestiri), Ilie Imbrescu (instructor legionar, Balcic), Ionescu-Duminică (membru al Senatului Legionar, duhovnicul Statului Major Legionar), Ștefan Palaghiță (București), Dimitrie Bejan (Iași), Ion Secăreanu (Constanța), Ion Stoica Mocanu (Constanța), Grigore Motomancea (Gorj), Leonid Miron (instructor legionar, Iași), Ion Chivu (șeful jud. Constanța), Aurel Nicolaescu (Vâlcea), Dumitru Diaconescu (Vâlcea), Gheorghe Furdui (doctor în Teologie, comandant legionar, București) etc.
Este hirotonit preot, încredințându-i-se parohia Osica de Jos, apoi satul Buicești - Vâlcea.
În 1942 este detașat preot misionar în Transnistria, propovăduind cuvântul Evangheliei la Odessa și la Sersenita; în 1943 se întoarce în țară, unde îl așteptau cei cinci copii și o soție bolnavă.
Este arestat în 1952 pentru apartenența la Mișcarea Legionară și dus în coloniile de muncă de la Canal, la Galeș și Peninsula.
Un an mai târziu, din cauza înrăutățirii stării de sănătate, pentru că nu mai putea munci, este mutat în închisoarea de la Târgu Ocna. În comparație cu închisoarea de la Pitești, unde reeducarea a produs multe victime, la Târgu Ocna viața religioasă a atins cele mai înalte culmi. Aici și-a trăit ultimele zile Valeriu Gafencu, supranumit "sfântul închisorilor". Pentru Părinte, aceasta va fi o perioadă de intensă rodire spirituală.
In 1954 este eliberat, dar în 1959 este din nou arestat și condamnat la muncă silnică în colonia Periprava din Deltă.
Părintele Ilie Lăcătușu nu vorbea mult, dar cuvântul lui avea putere. A sprijinit, cu rugăciunea și cuvântul, cu blândețea și bunătatea, pe drumul Golgotei românești, multe suflete slăbite, ridicându-le către Dumnezeu. La Periprava își va arăta cu discreție măsura duhovnicească. Acolo se afla și părintele Iustin Pârvu care a povestit întâmplări vrednice de ”Viețile Sfinților”:
“Cu Părintele Ilie Lăcătușu am stat 4 ani la Periprava, în Deltă. El s-a remarcat, în general, prin interiorizarea lui puternică și prin tăcere: rar îl auzeai vorbind ceva, și atunci când o făcea, era foarte important ceea ce spunea; de cele mai multe ori ne îndemna să ne rugăm atunci când eram în vreo primejdie. Despre acest om pot să spun că avea cu adevărat darul smereniei. Căuta tot timpul să NU iasă în evidență cu ceva, făcea pe neînsemnatul.
Îmi amintesc de o întâmplare minunată din Deltă, când PĂRINTELE ILIE a jucat un rol foarte important.
În 30 ianuarie ne-au trimis în colonie, la Canal, la tăiat de stuf. Vă dați seama ce însemna lucrul acesta pe un frig de iarnă? Moarte curată.
Eram toți înspăimântați, mai ales că îi văzusem și pe caraliii noștri cu mitraliera, vreo patru mitraliere. Probabil așteptau să ne execute, crezând că vom refuza comanda.
Era o deschidere acolo, de apă, de vreo 40 de hectare și stuful era tocmai în adâncime.
Toți am început să murmurăm și nu prea aveam de gând să intrăm în apă.
Ne-au ordonat să intrăm și să scoatem câte doi snopi. Pentru cine făceam noi astea? Nu avea nici un sens. Măi, și cum să intri în apă? Calci, te duci într-o știoalnă, nu te mai scoate nimeni de acolo. Am ezitat la început.
Dar PĂRINTELE ILIE a avut un cuvânt foarte ferm și ne-a îmbărbătat pe toți:
- Măi, intrăm, pentru că ăștia îs puși pe gând rău; ăștia trag în noi. Să intrăm în apă, că Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi ne vor scoate nevătămați.
Măi, și am intrat… Am ajuns acolo; până la bărbie am intrat în apă. Am tăiat frumos snopi.
Și ne miram cu toții că lucram ca pe uscat. Unii până la piept, unii până la gât, unii, în sfârșit până la jumătate, cum ne-a prins locul pe fiecare acolo. Am mers vreo trei ore în apă și am scos la mal snopi. Dar nu era numai așa, să-l tai cu frunze, trebuia frumos curățat, măsurat, pus la dimensiune.
Și era un ger de – 30° afară, gheața groasă de 20-25 cm, încât vedeai nufărul galben înflorit sub gheață.
Ei bine, eram cu toții nevătămați și uzi. Curgea apa de pe noi. Mare minune a fost atunci. Că dimineața, când am intrat noi era ceață, nori și rece, de te prindea la oase. Și dintr-odată a apărut soarele, măi băieți, s-a luminat de ziuă. Era o căldură de se minunau și caraliii. Ne-am dezbrăcat și s-au uscat hainele ca la cea mai fierbinte sobă, așa aburi ieșeau din toate. Ne-am încălțat, ne-am îmbrăcat și hai la colonie. Și așa Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi au fost cu noi și ne-au ajutat, chiar în ziua de 30 ianuarie (când sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi). Și vă spun că nu s-a întâmplat să fie nici un bolnav, nici un internat, n-a fost nimic. Și aceasta datorită rugăciunilor Părintelui Ilie, că altfel cred că eram cu toții morți…”
(”Din temnițe spre sinaxare”).
După eliberarea deținuților politici din 1964 are domiciliu forțat în Bolintin, unde este obligat să lucreze ca zidar.
Va sluji apoi din nou ca preot în satele Gărdești - Teleorman și Răsuceni – Ilfov, făcându-se credincioșilor pildă de rugăciune și fapte bune.
Încetează din viață la 22 iulie 1983.
Înmormântarea soției a avut loc 15 ani mai târziu. Cu această ocazie cei prezenți s-au aflat în fața unui fapt neașteptat: trupul părintelui era întreg, neputrezit, asemenea unui trup îmbălsămat. Mai mult decât atât, el emana un miros plăcut, asemănător mirosului de mir.
Cazul Părintelui Ilie Lăcătușu a stârnit o vie și firească senzație în mass-media, dar și în lumea eclezială din România. Câteva luni mai târziu, difuzarea pe postul național de televiziune a filmului documentar "Semne" a înștiințat opinia publică despre descoperire.
Pentru a se lămuri dacă se aflau într-adevăr în fața unui sfânt, rudele au lăsat timp de mai multe săptămâni trupul în contact cu aerul. Nu s-a întâmplat nimic,
De asemenea, s-au oficiat timp de 40 de zile slujbe de dezlegare de eventuale păcate grele care n-ar fi lăsat trupul să putrezească, dar Părintele a rămas intact, însuși Vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor recunoscând că se afla în fața unor moaște, a unui caz clar de sfințenie, fapt pentru care rudele au înaintat un memoriu Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin care atrăgeau atenția asupra descoperirii. De asemenea, mai multe asociații, printre care Frăția Ortodoxă Română, Asociația Creștinilor Ortodocși Români, Asociația "Cristiana", Liga Tineretului Ortodox Român, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Liga Studenților etc. au alcătuit un memoriu prin care se cerea Sf. Sinod al BOR deschiderea unui dosar de canonizare pentru părintele Ilie Lăcătușu. Dosarul pentru canonizare se află la Patriarhia Română. De la descoperire zeci de mii de credincioși vin în pelerinaj la moaștele Sf. Ilie Lăcătușu, unde au loc minuni și vindecări miraculoase.
[SIZE=3] [/SIZE]http://www.zelea-codreanu.com/Spirit...stre/index.htm
Reply With Quote