Dialogul dintre preoți și credincioși/necredincioși este foarte necesar, dar cred că bine este ca el să aibă loc în spațiul fizic al bisericii, într-un timp consacrat în acest scop.
Dacă acolo lipsește, este bine să fie și pe internet, însă mă tem că asta ar da apă la moară izolării tot mai mari dintre credincioși și Biserică.
De aceea, cred că o inițiativă mai bună ar fi ca în fiecare parohie să existe întâlniri cu credincioșii în afara slujbelor, în care să se poată discuta liber. Cunosc o astfel de parohie. Poate mai sunt și altele. Patriarhul a cerut, din câte știu, ca preoții să rezerve un timp săptămânal pentru catehizare.
Întâlnirea credincioșilor este necesară nu numai pentru aceasta, ci și ca să se cunoască între ei, să nu mai fim străini unii de ceilalți, să devenim o comunitate veritabilă.
Odată realizate aceste întâlniri, cred că prezența preoților pe internet ar fi benefică chiar pe forumuri ca acesta, nu neapărat pe saituri parohiale, care ar putea deveni o sumedenie de insule izolate.
|