Citat:
În prealabil postat de Gheorghe Dinu
Ce nevoie ai de un psiholog atunci când ai un duhovnic ?
|
Eu, unul, nu vad prea mare legatura intre duhovnic si psiholog. Este ca si legatura dintre duhovnic si medic, ori arhitect, ori avocat.
Unul este planul spiritual, altul este planul psihologic. Problema poate fi aceeasi, dar solutiile difera si nu au neaparat legatura una cu alta, nici nu se exclud neaparat. Cand ma tem sa ies la plimbare pe Strasse, duhovnicul ma va sfatui sa spun "Inger, ingerasul meu", iar psihologul sa-mi iau umbrela. Pot foarte bine sa-mi iau umbrela si, cu ea in mana, sa spun "Inger, ingerasul meu".
Citat:
Ce nevoie ai de psiholog atunci când îl ai pe Iisus Hristos in inima ta?
|
Dar daca nu-L ai pe El in inima ta ? O femeie care, ajunsa la "varsta canonica", se culca cu preotul la care merge ca sa marturiseasca vi se pare ca Il are pe Cristos in inima ei ?
In alta ordine de idei, a fi gelos pe duhovnicul sotiei (presupunand ca cele relatate sunt adevarate, desi exista in ele un ceva care le face incredibile) este un lucru care nu se potriveste cu statistica. Intr-un studiu care urmarea ce fel de specialitati medicale au medicii care ajung la raporturi sexuale cu pacientele lor, pe primul loc erau psihiatrii. Pe locul al doilea veneau stomatologii. In mod curios, ginecologii erau plasati pe locul al treilea.
Acuma, e adevarat ca psiologii nu (mai) sunt psihiatri, dar ce e adevarat pentru psihiatri este cu atat mai mult astfel pentru psihologi. Un lucru e clar: daca nevasta-mea m-ar insela cu duhovnicul, as fi mai mult decat rezervat in a o lasa la psiholog. Desi, admit, ar fi un lucru necesar: echilibrul mintilor ei ar fi chestionabil.