Am văzut și eu comentariile celor doi călugări (nu știu cine sunt) cu privire la părintele Arsenie Boca. Dacă dăm la o parte faptele discutabile care i se atribuie (care pot fi adevărate în totalitate, parțial sau deloc), rămân sfaturile de bun-simț ale celor intervievați:
În primul rând, apelul la discernământ și la prudență înainte de a cinsti pe cineva ca pe un sfânt. Cercetează tu însuți despre viața lui, vezi ce duhovnic a avut, ce relație a avut cu Biserica și cu alți mari duhovnici, ce spun despre el persoane credibile.
Nu te grăbi să-l cinstești ca pe un sfânt dacă Biserica nu l-a canonizat. Cinstește-i pe cei deja canonizați.
Nu alerga după minuni și după proorocii, căci asta denotă o superficialitate a credinței. Genul acesta de evlavie, care este destul de răspândit în ultima vreme, falsifică, de fapt, credința. Mulți chiar profită și fac bani cultivând dorința oamenilor de minuni, care nu este altceva decât căutarea senzaționalului. Și scot cărți peste cărți, cu mărturii dintre care unele sunt inventate doar pentru a vinde.
De altfel, mulți mari duhovnici, chiar și sfinți, poate s-au înșelat în unele privințe. N-au fost infailibili. Dar ceea ce deosebește un sfânt de un om oarecare este faptul că harul prezent în el determină și în cei cu care vorbește, cu care vine în contact, o atracție către cele duhovnicești, o dorință de a te împărtăși și tu de acele daruri dumnezeiești, o schimbare și, totodată, o putere de schimbare lăuntrică.
În sfânt vezi o lumină anume, îi simți bunătatea, blândețea dumnezeiască, dragostea - o mărturie vie a harului lui dumnezeu într-un om.
Last edited by CristianR; 03.06.2014 at 14:26:20.
|