Subiect: cuvinte de folos
View Single Post
Vechi 02.06.2014, 02:13:40
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Daca mi-ati fi lasat fraza completa ar fi avut un sens,poate.Ioan nu a predicat cunoasterea,ci pocainta imediata in fata unei Judecati despre care credea cu tarie ca urma sa inceapa.Unii dintre ucenicii sai,dupa cum puteti vedea in FA 19,sau cel putin unii dintre cei botezati de Ioan nici macar nu auzisera,la momentul intalnirii cu Pavel la Efes,despre faptul ca fusese dat Duhul Sfant.Ei stiau doar de acel botez initial al pocaintei.Din aceasta perspectiva respectiva rugaciune pare cel putin bizara pentru Ioan chiar si daca o asociez(cel putin) fortat cu tema botezului cu ,,Duhul Sfant si cu foc"din predicarea sa.

De ce prea ,,gnostica"?Mandeeni,nu numai din perspectiva semnificatiei numelui lor in aramaica,aveau o oarecare(cel putin) tendinta gnostica.Tema cunoasterii si tema luminii sunt des intalnite intr-o scriere a lor, intitulata ,,Cartea lui Ioan" :) unde sunt binecuvantari precum ,, In the name of great life may hallowed Light be glorified" sau exortatii care incep asa ,, From de Light region, have I, Life's Gnosis come forth, from thee, thou glorious dwelling". Deasemenea, in 1920, Lidzbarski a tradus imne liturgice mandeene si exista unul despre inaltarea celor saraci, unde, pe langa cele doua teme, se mai adauga una:Shekinah.

Eu cred ca rugaciunea respectiva este de fapt gnostica (in sensul larg al termenului) si a fost conservata de mandeeni fara a fi neaparat creatia lor, dar intrucat mandeeni sunt unul din produsele principale ale gnosticismului persan(alaturi de maniheism) posibil sa o fi preluat intr-un cadru mai obscur al transmiterii.Cum spuneam la inceputul acelei postari:ipoteze.
Reply With Quote